main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2022 — 08:55

Roept de huidige situatie om strenger toezicht op de energiemarkt? ‘Consumenten hebben recht op meer houvast’

Er moet strenger toezicht komen op de Nederlandse energiemarkt, zo stelt bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument en Markt, Martijn Snoep in de Volkskrant. Dit om ervoor te zorgen dat energieaanbieders volgend jaar geen misbruik maken van het prijsplafond.

De recente ontwikkelingen op de markt maken volgens Snoep duidelijk dat het consumentenbelang nu vooral draait om betrouwbare en meer zekere energiecontracten. De wet- en regelgeving voor de handel in energie is wat ACM betreft verouderd. Deze stamt nog uit een periode waar goedkoop gas uit eigen grond een zekerheid leek. Het toezicht zou wat de bestuursvoorzitter betreft net zo streng moeten zijn als het toezicht op banken.

Ook energieminister Rob Jetten wil dat dat energiebedrijven verplicht worden om jaarlijks op een vast moment een standaard vast contract voor een langere periode aan te bieden.

Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH), vindt het een heel goed idee. “We hebben daar als VEH ook voor gepleit, om het toezicht ten aanzien van de financiële stabiliteit te verscherpen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Consumenten hebben recht op meer houvast’

Ook journalist bij het Financieele Dagblad Jean Dohmen vindt dat consumenten meer houvast moeten hebben op het moment dat ze bij een partij een contract afsluiten. “Er zijn natuurlijk een aantal maatschappijen omgevallen vorig jaar. Er wordt wel heel veel gevraagd van consumenten als zij zich ook moeten verdiepen in de financiële reserves van energiemaatschappijen”, zegt hij. “Je moet niet het risico lopen dat je je voorschot kwijt bent als het bedrijf omvalt.”

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik ziet ook heil in het idee. “Dat lijkt me verstandig. Ik denk dat dit heel goed is voor de zekerheid van consumenten”, reageert ze bij WNL.

LEES OOK: Vereniging Eigen Huis waarschuwt: energierekening wordt in 2024 zo’n 2500 euro duurder

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer