Helft energienetwerk in Oekraïne ligt plat door raketten: ‘Strategie van Rusland is om wil van de bevolking te breken’
Oekraïne wordt weer getroffen door meerdere raketbeschietingen vanuit Rusland, waardoor inmiddels bijna de helft van het energienetwerk in het land platligt. OM die reden sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski de VN-Veiligheidsraad gisteren in een spoedzitting toe. "De strategie van Rusland is om de wil van de bevolking te breken, waardoor Zelenski genoodzaakt zou zijn om naar de onderhandelingstafel te komen", zegt defensie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga.
Maar de geschiedenis leert dat dit zeer zelden ook echt werkt, zegt Wijninga. "Het op grote schaal bombarderen van bevolkingsgebieden leidt vaak helemaal niet tot het breken van het verzet van de bevolking. Dus wat dat betreft is de uitkomst onzeker", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is ook de vraag of Rusland deze aanvallen kan volhouden, omdat het aantal de voorraad precisiewapens ook slinkt."
In de spoedzitting die op het verzoek van Zelenski plaatsvond vroeg hij de VN-raad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Zelenski noemde de aanvallen "misdaden tegen de menselijkheid".
Volgens de Oekraïense autoriteiten vielen er woensdag zes doden en 36 gewonden door de raketbeschietingen. Er zijn bombardementen gemeld uit onder meer Vinnitsia, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, Krementsjoek, aan de rivier de Dnjepr, 250 kilometer ten zuidoosten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, uit de westelijke stad Lviv en uit de hoofdstad zelf. Miljoenen mensen in de stad en in de regio Kiev kwamen zonder stroom en ook vaak zonder water te zitten.
70 raketten
"Vandaag is slechts één dag, maar we hebben 70 raketten gekregen", zei Zelenski via een videoverbinding met de zitting in New York. Bij de beschietingen zijn volgens de president ook scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en woonwijken getroffen. "Dat is de Russische formule voor terreur", zei hij. Hij nodigde de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.
"Oekraïne moet vooral proberen die raketaanvallen te onderscheppen met luchtverdedigingssystemen", zegt Wijninga. "Dat is woensdag ook weer voor een belangrijk deel gelukt. Van die 70 raketten claimt men er 50 te hebben neergeschoten. Dat betekent wel dat er nog altijd 20 raketten doorkomen, en als die kritieke infrastructuur raken kan er stroom uitvallen."
Onwaarschijnlijk
Het is overigens onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen in een officiële verklaring zal veroordelen. Rusland heeft een zetel in de raad en kan zijn vetorecht gebruiken, zoals het in eerdere zittingen over de oorlog in Oekraïne heeft gedaan. Zelenski vroeg daarom Rusland zijn stemrecht af te nemen in stemmingen die over het land zelf gaan. "We mogen ons niet laten gijzelen door één internationale terrorist", zei Zelenski.