Burgemeester Arnhem waarschuwt: september is te laat voor spreidingswet
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's vrezen dat het te lang gaat duren voordat de spreidingswet leidt tot voldoende opvangplekken voor asielzoekers, zegt burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch. "We hadden deze wet eigenlijk gisteren al moeten hebben", aldus de burgervader in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De wet lijkt pas in september in werking te treden.
Volgens Marcouch staan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad wel achter de omstreden wet, ook wel de dwangwet genoemd, die het mogelijk maakt voor Den Haag gemeenten te verplichten asielzoekers op te nemen. "Het was een crisissituatie, het is nog steeds een crisissituatie en wij zeggen: de wet is nodig, want je hebt doorzettingsmacht nodig."
Maar de vrees bestaat dat het te lang duurt voordat de wet soelaas biedt. Marcouch: "Zoals het er nu uitziet lijkt de wet pas in september in werking te gaan treden. Maar de opvangbehoefte is er nu en morgen en daar lijkt deze wet geen antwoord op te hebben."
"Misschien duurt het allemaal te lang waardoor je uiteindelijk weer de situatie krijgt waarbij mensen op grasvelden in Ter Apel slapen", waarschuwt de burgemeester van Arnhem. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn wel tevreden over het feit dàt er een wetsvoorstel in consultatie is gegaan.
'Proces te complex'
Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls schreef gisteren in reactie op het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg dat de burgemeesters twijfels hebben over de effectiviteit van de spreidingswet. Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is "complex" en moet duidelijker, schreef Bruls namens het Veiligheidsberaad.
Als dat niet gebeurt, bestaat het risico dat het niet lukt om gemeenten aan te sporen voldoende structurele opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, zegt de burgemeester van Nijmegen.
Stappenplan
Het proces tot verdeling van de benodigde asielplekken bestaat uit een aantal stappen, zo staat in het wetsvoorstel. Het begint met een raming van het kabinet (in februari) van het aantal plekken dat de komende twee jaar nodig is. Tot 1 mei kunnen gemeenten vrijwillig asielplekken aanbieden.
Als dit onvoldoende oplevert, worden provincies en gemeenten aan het werk gezet om samen alsnog de benodigde plekken aan te bieden. Dat moet voor 1 juli gebeuren, waarna de staatssecretaris voor 1 september een verdeelbesluit neemt.
LEES OOK: Hubert Bruls stelt kabinet asieldeadline: over twee weken moet spreidingswet er liggen