main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 24 oktober 2022 — 12:53

Hubert Bruls stelt kabinet asieldeadline: over twee weken moet spreidingswet er liggen

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is zeer ontevreden over de trage behandeling van de spreidingswet in de Tweede Kamer. De wet die asielopvang beter over gemeenten moet verdelen stuit nog steeds op grote verdeeldheid in de coalitie en daar is de burgemeester van Nijmegen ronduit klaar mee. “Als de wet er nog niet ligt bij onze volgende vergadering over twee weken, gaan we onze medewerking heroverwegen”, zegt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Volgens Bruls staat de geloofwaardigheid van de overheid op het spel. Binnen de coalitie ligt de VVD-fractie dwars, omdat de spreidingswet van VVD’er en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) een optie tot opvangdwang voor gemeenten bevat. Als het aan de CDA-burgemeester ligt, is die maatregel noodzakelijk als “stok achter de deur”.

“De Tweede Kamer moet over de eigen schaduw heen springen en de staatssecretaris steunen”, meent Bruls. “Natuurlijk is dwang niet leuk, maar de huidige situatie is niet meer te verantwoorden.”

Heroverwegen spreidingswet

Als de wet over twee weken niet rond is, zegt Bruls samen met zijn collega’s de noodopvang die gemeenten leveren te gaan “heroverwegen”. Hij stelt dat het “heel moeilijk is om collega’s op deze manier nog in de benen te krijgen. Wij hebben veel begrip voor het feit dat de wereld niet maakbaar is, maar een wet hebben wij als Nederland gewoon in eigen hand”.

Hij roept parlementsleden op om snel tempo te maken. “Of heb het lef om alle vluchtelingenverdragen op te zeggen en Nederland het Hongarije van West-Europa te maken.” Bruls zelf is daar overigens geen voorstander van.

LEES OOK: Grote teleurstelling over uitblijven asielwet: ‘Presterend vermogen van de overheid daalt alleen maar’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer