main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2022 — 11:34

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: meer aandacht voor Grondwet nodig in onderwijs

Rechtsgeleerde Afshin Ellian wil meer aandacht voor de Grondwet in het onderwijs. Hij vindt dat Nederlanders beter op de hoogte moeten zijn van de Grondwet en brengt daarom een nieuwe bundel uit: Een nieuw commentaar op de Grondwet. “De Grondwet kun je zien als minimale grammatica van onze samenleving.”

Volgens Ellian is het belangrijk dat Nederlanders zich beter bewust zijn van hun grondrechten om die te waarborgen. “De Grondwet bepaalt onze rechten als burgers en de plichten van de overheid. Wij hoeven onze Kamerleden niet te vrezen, de minister-president niet te vrezen. Sommige mensen kunnen de vrijheid van godsdienst opnoemen, maar er staat veel meer in de Grondwet.”

“Voor deze rechtsorde zijn mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven. Nu zijn er nog steeds landen waarin wordt gestreden voor een maatschappelijk contract, denk aan Iran, China en Rusland. We moeten ons hiervan bewust zijn”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland.

Onderwijs

Hij pleit ervoor om de inhoud van de Grondwet te onderwijzen. “Niet alleen aan universiteiten, niet alleen aan middelbare scholen, maar ook op het basisonderwijs. Ook in de media moet er vaker over gesproken worden.”

VVD-Kamerlid Hatte van der Woude is voorstander van het onderwijzen van de Grondwet. “In mijn tijd als wethouder in Delft ging ik langs scholen om uit te leggen wat ik deed. Mijn eerste vraag was altijd: wie denkt dat de burgemeester de baas van de stad is? Dan gingen alle vingers omhoog. Maar de gemeenteraad is het hoogste orgaan en dus de baas.”

“Het is goed om dat beter te onderwijzen op scholen, zodat mensen ook weten wie ze aan kunnen spreken”, zegt het Kamerlid.

‘Grondwet ons regime’

Ellian ergert zich aan extreemrechtse groeperingen en andere “antioverheidsbewegingen”, die volgens hem “vaak propageren dat we onder een dictatoriaal regime leven. Ze weten niet hoe een dictatuur eruit ziet. Daarvoor moeten ze een keer de Iraanse, Russische of Chinese televisie aanzetten. Ze snappen niet dat ons regime de grondwet is”.

Zijn boek – dat hij schreef in samenwerking met 39 andere hoogleraren – telt 660 pagina’s, maar is volgens Ellian toegankelijk voor een breed publiek. “Het is niet te technisch. Ik heb collega’s bijvoorbeeld gevraagd om te beschrijven hoe het zit met conflicterende grondrechten.”

Ellian overhandigt zijn boek woensdag aan premier Mark Rutte.

LEES OOK: Te weinig aandacht voor antioverheidsextremisme? ‘Jihadistische aanslag wel wat anders dan asbest op snelweg’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad?

Kijk nu terug op NPO Start.

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer