main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2022 — 11:19

Te weinig aandacht voor antioverheidsextremisme? ‘Jihadistische aanslag wel wat anders dan asbest op snelweg’

De aanpak van extremisme in Nederland ligt zich vooral op het jihadisme en daardoor blijft het antioverheidsextremisme onderbelicht. Dat stelt de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek in opdracht van de gemeente Groningen. De onderzoekers keken hierbij alleen naar de drie provincies in Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drenthe.

Volgens de onderzoekers gaat het niet om een vaste groep, de opvattingen en organisatievormen zijn “fluïde”. Het extremisme heeft te maken met het coronabeleid, stikstofmaatregelen en de opvang van asielzoekers, maar komt voor uit “een breder gedeeld maatschappelijk ongenoegen in de regio”.

Het aantal incidenten da hiermee te maken heeft neemt in Noord-Nederland alleen maar toe, valt te lezen in de woensdag gepubliceerde Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zo werd er onder meer een molotovcocktail door de ruit van een journalist die kritisch over tegenstanders van de coronamaatregelen schreef gegooid. Ook werd er asbest gedumpt op openbare plekken vanwege de komst van windmolens.

VVD-Tweede Kamerlid Hanne van der Werf geeft aan dat ze moeite heeft met de vergelijking tussen antioverheidsextremisme en jihadisme. “Dat laatste is een vorm van extremisme met hele complexe, lang van te voren bedachte aanslagen die in netwerken zijn bedacht waar een hele logistiek omheen zit. Dat is wat anders dan asbest op de snelweg leggen”, reageert ze in Goedemorgen Nederland. “Dat wil niet zeggen dat we geen aandacht moeten hebben voor antioverheidsdenken, maar die aandacht is er volgens mij ook.”

Asbest vanwege windmolens

Ook volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian wordt er juist heel vaak gesproken over dit soort antioverheidsextremisme. “We hebben het vaak gehad over de rellen tijdens de avondklok en Baudet.” Ellian snapt wel de strekking van het onderzoek: “Er moet bij de samenleving een bewustzijn komen dat dit ook een soort extremisme is.”

Wel wijst hij erop dat jihadisme de grootste dreiging blijft voor de Europese Unie. Dat blijkt ook uit het meest recente rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “Dat is een waarheid die je niet moet kennen of relativeren”, vindt Ellian.

Wel blijft ook de groei van extreemrechts volgens Ellian gevaarlijk. “Dat moeten we absoluut bestrijden.”

LEES OOK: AIVD: rechts-extremisme in opmars, dreiging jihadisme nog steeds groot

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer