main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2022 — 11:34

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: meer aandacht voor Grondwet nodig in onderwijs

Rechtsgeleerde Afshin Ellian wil meer aandacht voor de Grondwet in het onderwijs. Hij vindt dat Nederlanders beter op de hoogte moeten zijn van de Grondwet en brengt daarom een nieuwe bundel uit: Een nieuw commentaar op de Grondwet. “De Grondwet kun je zien als minimale grammatica van onze samenleving.”

Volgens Ellian is het belangrijk dat Nederlanders zich beter bewust zijn van hun grondrechten om die te waarborgen. “De Grondwet bepaalt onze rechten als burgers en de plichten van de overheid. Wij hoeven onze Kamerleden niet te vrezen, de minister-president niet te vrezen. Sommige mensen kunnen de vrijheid van godsdienst opnoemen, maar er staat veel meer in de Grondwet.”

“Voor deze rechtsorde zijn mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven. Nu zijn er nog steeds landen waarin wordt gestreden voor een maatschappelijk contract, denk aan Iran, China en Rusland. We moeten ons hiervan bewust zijn”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland.

Onderwijs

Hij pleit ervoor om de inhoud van de Grondwet te onderwijzen. “Niet alleen aan universiteiten, niet alleen aan middelbare scholen, maar ook op het basisonderwijs. Ook in de media moet er vaker over gesproken worden.”

VVD-Kamerlid Hatte van der Woude is voorstander van het onderwijzen van de Grondwet. “In mijn tijd als wethouder in Delft ging ik langs scholen om uit te leggen wat ik deed. Mijn eerste vraag was altijd: wie denkt dat de burgemeester de baas van de stad is? Dan gingen alle vingers omhoog. Maar de gemeenteraad is het hoogste orgaan en dus de baas.”

“Het is goed om dat beter te onderwijzen op scholen, zodat mensen ook weten wie ze aan kunnen spreken”, zegt het Kamerlid.

‘Grondwet ons regime’

Ellian ergert zich aan extreemrechtse groeperingen en andere “antioverheidsbewegingen”, die volgens hem “vaak propageren dat we onder een dictatoriaal regime leven. Ze weten niet hoe een dictatuur eruit ziet. Daarvoor moeten ze een keer de Iraanse, Russische of Chinese televisie aanzetten. Ze snappen niet dat ons regime de grondwet is”.

Zijn boek – dat hij schreef in samenwerking met 39 andere hoogleraren – telt 660 pagina’s, maar is volgens Ellian toegankelijk voor een breed publiek. “Het is niet te technisch. Ik heb collega’s bijvoorbeeld gevraagd om te beschrijven hoe het zit met conflicterende grondrechten.”

Ellian overhandigt zijn boek woensdag aan premier Mark Rutte.

LEES OOK: Te weinig aandacht voor antioverheidsextremisme? ‘Jihadistische aanslag wel wat anders dan asbest op snelweg’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer