main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
23 november 2022 — 15:51

Politiecommissaris: Sylvana Simons maakt overspannen indruk

De Brabantse politiecommissaris Wietske van den Broek-Muller heeft in een artikel op LinkedIn fel uitgehaald naar BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons. Ze beschuldigt Simons van stigmatisering, polarisering en het verspreiden van leugens. “U maakt stemming en u brengt schade toe door midden in het hart van onze democratie onwaarheden te verspreiden.”

Simons had dinsdag in de Tweede Kamer een stevige verbale aanvaring met justitieminister Dilan Yeşilgöz over het geweld dat is gebruikt tegen leden van actiegroep Kick Out Zwarte Piet die in Staphorst wilden protesteren tegen de aanwezige Zwarte Pieten bij de sinterklaasintocht. De discussie liep hoog op en Simons en Yeşilgöz werden allebei boos. Simons noemde de minister “hardleers” en riep op tot een breed onafhankelijk onderzoek naar de politie.

De commissaris vraagt zich in haar schrijven af “of alles wel goed gaat” met Simons. “U maakte op mij een overspannen indruk. U spreekt van 10 jaar lang buitenproportioneel geweld door de politie, sterker nog u geeft aan dat de politie geweld toelaat, met name bij demonstraties tegen racisme.”

Het “getier” van Simons heeft Van den Broek-Muller naar eigen zeggen in haar politiehart getroffen. “U trof mij als dagelijkse beoordelaar van geweld uitgevoerd door mijn collega’s en u trof mij als politieagent die jarenlang zelf het schild heeft gevormd tegen allerlei soorten van geweld”, schrijft ze.

‘Trek ons uniform aan’

De commissaris nodigt Simons uit om “ons uniform aan te trekken” en een paar diensten mee te draaien. “Met name tijdens allerlei soorten demonstraties, voetbalwedstrijden en evenementen. Om vervolgens uitgescholden, bespuugd en aangevallen te worden, maar ook om soms te mogen genieten van vreedzame demonstraties, incidenten waarbij we slachtoffers redden of beschermen.”

Van den Broek-Muller voorspelt dat Simons “waarschijnlijk zal ondervinden dat wij daar waar we kunnen in zullen grijpen maar eerst het gesprek aangaan of duidelijk waarschuwen en daarbij soms geweldsmiddelen moeten gebruiken die ons rechtens zijn toebedeeld. Ja u leest het goed, MOETEN. Denkt u nu werkelijk dat politieagenten het fijn vinden om voor de zoveelste keer geweld te moeten gebruiken?”

De commissaris in de politieregio Zeeland-West-Brabant. schrijft blij te zijn met de houding van minister Yeşilgöz. “Zij gaf aan dat ze het niet accepteert dat 60.000 medewerkers van de politie zo weggezet worden. Dat doe ik ook niet!”, zo besluit Van den Broek-Muller.

LEES OOK: Dilan Yesilgöz (VVD) clasht met Sylvana Simons (BIJ1) om zwartepietenprotest Staphorst

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer