main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 november 2022 — 16:02

Dilan Yesilgöz (VVD) clasht met Sylvana Simons (BIJ1) om zwartepietenprotest Staphorst

Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) is in de Tweede Kamer hard gebotst met justitieminister Dilan Yeşilgöz. Simons bevroeg de minister tijdens het vragenuur over het geweld dat is gebruikt tegen mensen die in Staphorst wilden protesteren tegen Zwarte Piet. Ze vindt dat de minister daar te lichtzinnig mee omgaat.

Minister Yeşilgöz vindt dat het vooral aan de politie en de burgemeester is om te bepalen hoe omgegaan wordt met demonstraties. Ze wil zich er vanuit Den Haag niet mee bemoeien. Daar stoorde Simons zich aan, omdat deze betogers volgens haar al tien jaar met grote regelmaat te maken krijgen met geweld, “hetzij door de politie zelf, dan wel door omstanders gefaciliteerd door de politie die niets doet”.

‘Nu ben ik geïrriteerd’

De discussie liep hoog op en zowel Simons als Yeşilgöz werd boos. Simons kon zich niet voorstellen dat de minister na zo’n lange tijd eerst wil weten wat er in Staphorst is gebeurd. Ze noemde de minister “hardleers” en riep op tot een breed onafhankelijk onderzoek naar de politie. “Er is heel vaak in deze kamer beweerd dat ik geïrriteerd zou zijn en dit is het moment, voorzitter, nu ben ik geïrriteerd”, aldus de BIJ1-voorvrouw.

Yeşilgöz op haar beurt pikte de beschuldigingen van Simons niet en noemde ze een “gotspe”. “Ik laat niet 60.000 mensen die dag en nacht zich inzetten voor onze veiligheid wegzetten als een stel racisten. Hell no”, verdedigde de minister haar politieagenten. Simons wilde nog op de minister reageren, maar Kamervoorzitter Vera Bergkamp zette haar microfoon uit, waarop Simons boos de Kamer verliet.

Yeşilgöz gaf Simons op één punt gelijk

Aan het begin van het vragenuur gaf Yeşilgöz Simons op één punt nog gelijk. De BIJ1-leider vroeg waarom de minister de mensen die betogers hadden aangevallen “tegendemonstranten” had genoemd. “Dan ben je niet aan het demonstreren, dan ben je aan het relschoppen. Dus dat was niet goed”, zegt de minister daarover na het vragenuur.

Yeşilgöz zegt dat ze een aantal opmerkingen over de politie tijdens het vragenuur liet lopen, maar dat Simons te ver ging. “Ik zeg niet dat daar nooit dingen fout gaan, maar om nou de politie weg te zetten als racistisch, dat doet zó tekort aan al die mensen. Dat raakt me.”

Niet alleen Simons is bezorgd over het politieoptreden in Staphorst. Ook D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, DENK en ChristenUnie stelden vragen. Forum voor Democratie verwees naar kritiek van Amnesty International op het demonstratierecht in Nederland. JA21 vroeg de minister of ze vond dat Kick Out Zwarte Piet juist olie op het vuur had gegooid. Dat was volgens Yeşilgöz niet zo.

LEES OOK: Nog geen aanhoudingen voor geweld tegen demonstranten KOZP

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer