main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 november 2022 — 09:58

Spelers krijgen geel voor dragen OneLove-band op WK in Qatar

FIFA gaat inderdaad gele kaarten uitdelen wanneer spelers een OneLove-band dragen tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar, zegt hoofdredacteur van het sportblad Helden Magazine Barbara Barend. Zij heeft dat te horen gekregen van bronnen binnen de KNVB, vertelt ze in in Goedemorgen Nederland.

Daarmee bevestigt ze de vermoedens die de Britse nieuwszender Sky News en de Duitse krant De Bild al over dit onderwerp deelden. De FIFA kondigde eerder al aan een eigen alternatief gelanceerd te hebben voor de OneLove-band. Hierop zouden verschillende slogans staan zoals “Red de planeet”, “Onderwijs voor iedereen” of “Nee tegen discriminatie”.

Bij de Nederlandse voetbalbond hebben ze al besloten om de FIFA-band niet te dragen.

Virgil van Dijk

Vlak na dit nieuws werd bekend dat Virgil van Dijk maandagmiddag de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Senegal speelt zonder de OneLove-band om zijn bovenarm. Dit is samen met de KNVB en de selectie van Oranje besloten.

De UEFA werkgroep, waar de KNVB onderdeel van is, heeft de FIFA op 19 september gevraagd om de OneLove-aanvoerdersband te omarmen. Maar de FIFA heeft maandagochtend aan de Nederlandse bond laten weten dat Van Dijk echt een gele kaart krijgt als hij de OneLove-band draagt.

“We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen”. laat de KNVB in een reactie weten aan ANP. “Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA-werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan.”

De KNVB had de actie wel doorgezet als het alleen een geldboete voor het dragen van de OneLove-aanvoerdersband had gekregen. “Maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen, dat is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt.”

Hoe Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken zullen reageren, die de OneLove-actie ook steunen, is niet bekend.

Verschillende voetbalbonden zijn nu met elkaar in overleg welke stappen worden gezet. “Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA”, zegt de KNVB.

LEES OOK: Privacywaakhond: verplichte apps Qatar verzamelen data gebruikers


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer