main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2022 — 11:26

Zelenski standvastig: raket in Polen kwam niet uit Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski ontkent dat de raket die dinsdag in Polen neerkwam en daarbij twee mensen doodde uit zijn land afkomstig was. “Ik twijfel er niet aan dat die raket niet van ons was”, zei hij op basis van zijn informatie van zijn militaire inlichtingen tegen Oekraïense media.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei woensdag dat de eerste bevindingen uitwijzen dat de inslag in Polen hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van een “ongeluk” met een Oekraïense luchtafweerraket. Volgens de NAVO ligt de verantwoordelijkheid wel bij Rusland, omdat het de oorlog is begonnen en dinsdag vele raketaanvallen uitvoerde, ook dicht bij de grens. Het zou de meest grootschalige Russische aanval met raketten zijn geweest in deze oorlog.

Zelenski wil weten op basis waarvan zijn westerse partners de conclusie trekken dat de raket uit zijn land komt en wil dat Oekraïne bij het onderzoek betrokken wordt. “We willen alle details en feiten vaststellen. Daarom hebben we toegang nodig tot alle data die onze partners hebben en de plaats van het ongeluk.”

Oekraïne zou bereid zijn volledig mee te werken aan een onderzoek, maar tot nog toe heeft het geen bewijs gezien.

‘Lessen trekken uit Koude Oorlog’

De NAVO-landen werden woensdagochtend bijgepraat over de raketinslag en het onderzoek daarnaar door Polen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vond de situatie rond de inslag “zeer verontrustend” vanwege “alle onduidelijkheid”, zei hij woensdag tegen Nieuwsuur.

“Wat het incident laat zien is dat we een belangrijke les van de Koude Oorlog opnieuw moeten trekken. Dat is dat je communicatiekanalen over moet houden om ervoor te zorgen dat je niet in een oorlogssituatie terechtkomt door een misverstand”, zei Hoekstra. Hij benadrukte dat Nederland Oekraïne “maximaal” wil blijven steunen.

Geen doelbewuste aanval

De NAVO heeft overigens geen enkele aanwijzing dat de inslag in een dorpje vlak bij de Oekraïense grens een doelbewuste aanval was, zei Stoltenberg in navolging van de Poolse regering, die ook uitgaat van een raket uit Oekraïne. “Dit incident heeft niet de kenmerken van een aanval.”

De westerse militaire alliantie ziet ook niets dat erop duidt dat Rusland aanstalten maakt voor gewapende actie tegen de NAVO.

LEES OOK: NAVO-chef: inslag Polen waarschijnlijk Oekraïense luchtdoelraket


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer