Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Van Xi’s berisping van Trudeau tot aan ‘oliemannetje’ Rutte: dit gebeurde er op de G20-top

De oorlog in Oekraïne overschaduwde de G20-top, zegt directeur politieke zaken van The Hague Centre of Strategic Studies Han ten Broeke bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De top eindigde gisteren.

Ten tijde van de top in Indonesië vuurde Rusland de ene na de andere raket af op Oekraïne. Een van de raketten kwam terecht op een dorp in Polen. Op NAVO-grondgebied. Bij die inslag in een Pools dorp kwamen twee mensen om het leven en de eerste initiële gedachte was dat het een gerichte Russische aanval was.

Echter, met de bevindingen die nu op tafel liggen, ging het hoogstwaarschijnlijk om een Oekraïense luchtafweerraket die is afgeslagen en per ongeluk terecht kwam op Pools grondgebied. In dat geval is er dus sprake van een tragisch ongeval. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg. Dit hele incident "heeft de hele G20 op zijn kop gezet", reageert Ten Broeke.

De top had een hele brede agenda, maar een aantal zaken zijn door de raketinslagen niet aan bod gekomen. Zoals een gesprek over eerlijke verdeling van rijk en arm. De hele stond eigenlijk in het teken van de oorlog. "Niet heel raar, want die tikt aan in veel belangrijke onderwerpen in de wereld."

Xi haalt uit naar Trudeau

Een van de centrale kwesties bij de G20 was het standpunt van China. Wat gaat president Xi Jinping doen en hoe verhoudt hij zich tot een aantal andere wereldleiders? Die vragen en de ontmoeting van Xi met Amerikaanse president Joe Biden "waren wel de belangrijkste zaken", vertelt Ten Broeke.

Er was wel nog een opvallende aanvaring tussen Xi en Justin Trudeau. Xi deelde een harde sneer uit aan de Canadese premier. "Alles wat wij bespreken belandt in de pers. Daar ben ik niet van gediend", klonk de berisping van Xi. Dat de verhoudingen tussen de twee nu wankelen is volgens Ten Broeke onhandig. "We kunnen allerlei bezwaren hebben tegen de Chinezen, maar je zult toch een verhouding moeten vinden met dat land dat niet weggaat", zegt hij. "En anders dan met Rusland kunnen wij ons niet ontkoppelen van China."

Tijdens de top heeft Xi de oorlog in Oekraïne niet veroordeeld. Dat viel volgens Ten Broeke ook niet te verwachten. "Chinezen en een plotse verandering van beleid zijn twee dingen die niet samengaan."

'Oliemannetje' Mark Rutte

Namens Nederland was Rutte aanwezig bij de top. Dat is best verrassend te noemen, aangezien Nederland geen lid is van de G20 en in die zin eigenlijn niet welkom is bij de top. Vorig jaar, toen de G20-top plaatsvond in Rome, was Rutte ook al van de partij.

De aanwezigheid van Rutte was overigens niet zonder succes. "Hij begint steeds meer het oliemannetje te worden van internationale ontmoetingen. Het is heel opvallend om te zien hoe vaak Rutte wordt ingezet bij andere Europese leiders om bruggen te slaan en overeenstemming te bereiken."

Ten Broeke benadrukt dat het "belangrijk is dat Nederland op het allerhoogste niveau meespeelt". Dat heeft met de grote belangen van Nederland te maken. In de ogen van Ten Broeke is Rutte de juiste persoon om dan in te zetten. "Wij boksen boven onze gewichtsklasse, simpelweg omdat hij er al zo lang zit."

LEES OOK: NAVO-chef: inslag Polen waarschijnlijk Oekraïense luchtdoelraket


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau