Spelers Oranje in gesprek met arbeidsmigranten: ‘Kijken verder dan alleen voetbal’
De voetballers van het Nederlands Elftal ontmoeten vandaag na de avondtraining een groep van twintig arbeidsmigranten. De meesten van hen werkten de afgelopen jaren mee aan de bouw van WK-stadions. Ze gaan in gesprek met de internationals van Oranje en trappen een balletje met ze.
"We gaan in de eerste plaats naar Qatar om wereldkampioen te worden, maar we kijken natuurlijk verder dan alleen voetbal", zei bondscoach Louis van Gaal eerder over de ontmoeting met de arbeidsmigranten. We hebben ons in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren laten bijpraten over de omstandigheden in Qatar. Als team vinden we het belangrijk de mensen om wie het gaat te ontmoeten en een mooie herinnering mee te geven."
Sportjournalist Barbara Barend juicht het initiatief van Oranje toe. "Toen het WK in Zuid-Afrika was ging het Nederlands Elftal naar Robbeneiland. Toen het EK in Polen en Oekraïne was ging de selectie naar Auschwitz. Nu willen ze arbeidsmigranten spreken als teken om te laten zien dat ze om hen geven. Daar geloof ik oprecht in", zegt Barend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Van Gaal heeft toegegeven dat het een poppenkast is en natuurlijk is het allemaal geënsceneerd. Maar spelers doen volgens mij wat in hun macht ligt. Ik ben eigenlijk heel erg trots op iedereen die zich uitspreekt. De Nederlandse spelers doen het, maar ook de Duitse en Scandinavische spelers. Dat is mooi", aldus de journalist.
Ambassadeurs
Ook directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Han ten Broeke is voorstander van de ontmoeting van de Oranjespelers met Qatar. "Het WK had nooit in Qatar mogen plaatsvinden, het is corrupt toegewezen. Het is een land waar nooit gevoetbald wordt en het is eigenlijk te warm om er te voetballen. De misstanden zijn verschrikkelijk."
"Maar er wordt wel gevoetbald. Als sterren als Memphis Depay en Virgil van Dijk hun ambassadeursfunctie benutten, werkt dat. Qatar moet er met het oog van de wereld op ze naar luisteren", aldus Ten Broeke.
6500 doden
De Britse krant The Guardian bracht vorig jaar naar buiten dat sinds 2010 meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn overleden in Qatar. Bij de start van de WK-kwalificatie droegen de Oranjespelers een shirt met daarop de tekst 'Football Supports Change', als statement voor verbetering van de situatie in het gastland. De KNVB maakt deel uit van een Europese werkgroep die zich hiervoor inzet.
Oranje traint donderdag twee keer op de Qatar University in Doha. De ochtendsessie wordt achter gesloten deuren afgewerkt.
LEES OOK: Nog geen Oranjekoorts in Nederland voor WK in Qatar: ‘Kijk liever de Eredivisie’