main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Kunstenaar Rein Dool
Op1 - 14 november 2022 — 23:01

Rein Dool over zijn weggehaalde kunstwerk: ‘Je haalt de achtergrond en historie van het tijdsbeeld weg’

Rein Dool zag vandaag zijn kunstwerk die hij in 1976 verkocht aan de Universiteit van Leiden weggehaald worden uit de bestuurskamer. Omdat er rokende mannen op staan. “Dat vind ik geen goede reden”, aldus de kunstenaar bij Op1 op NPO 1.

Het schilderij van Dool van de rokende hoogleraren werd van de muur gehaald uit de bestuurskamer van de Universiteit van Leiden. Het schoolbestuur besloot daartoe, omdat er ophef ontstond rondom het kunstwerk nadat een studente op twitter had gezegd het kunstwerk niet meer van deze tijd te vinden. De Universiteit heeft overigens niet gezegd dat het schilderij definitief verwijderd wordt.

Tijdsbeeld weghalen

“Dat het na 45 jaar verwijderd wordt kan ik mij voorstellen. Dan willen mensen wel eens wat anders zien”, zegt Dool. Maar om het schilderij weg te halen omdat er alleen maar mannen opstaan die zitten te roken? Daar kan Dool zich niet in vinden. “Het is een spiegel die een schilder voorhoudt van het tijdsbeeld. Als je dat weghaalt, haal je de achtergrond en historie van de tijd waarin je leeft weg.”

Tekst gaat verder onder tweet

 

Dool vertelt dat de mensen die op het kunstwerk te zien zijn positief waren over het schilderij. “Omdat het een humoristisch schilderij is. Een ironisch schilderij”, legt Dool uit. “Het lijkt alsof de mensen die het weg willen halen totaal geen humor hebben. Of geen besef van geschiedenis.”

‘Blij met de ophef’

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans kent de Universiteit van Leiden op zijn duimpje. “Dit is een prachtig en iconisch schilderij”, zegt Voermans. “De bestuurders zagen er in die tijd gewoon zo uit. Er zitten allerlei lagen van oud en modern in. Nu hebben we een bedrijfsongeluk.”

Voermans vertelt dat kunst die in het gebouw van de Universiteit van Leiden hangt “rouleert”. En dat geeft volgens hem “altijd gedoe”. De hoogleraar is overigens “zo blij met de ophef” die is ontstaan rond het schilderij. Hij legt uit: “We hebben een carrousel en dit betekent dat het schilderij gewoon terugkomt op die plek. Wat mij betreft wordt die ook onmiddellijk teruggehangen.”

Dool reageert: “Ik zou het wel mooi vinden als ze hem terughangen.” Ook als de Universiteit iets anders wil, “wat ik mij goed kan voorstellen”. Dan maar op een andere plek, vindt de kunstenaar. “Het moet zichtbaar blijven. Daar heb ik het voor gemaakt.”

LEES OOK: Woede na verwijderen schilderij met mannelijke hoogleraren Universiteit Leiden: ‘Wat een schande, wat een domheid’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer