main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2022 — 13:39

Woede na verwijderen schilderij met mannelijke hoogleraren Universiteit Leiden: ‘Wat een schande, wat een domheid’

De Universiteit Leiden heeft het schilderij Sigaarrokende universiteitsbestuurders van schilder Rein Dool waarop vijf mannelijke hoogleraren uit de jaren 70 zijn afgebeeld verwijderd uit een zaal in het Academiegebouw nadat een student zich afvroeg of het werk daar wel op een gepaste plek hing. (Oud-)leraren van de universiteit spreken schande van de beslissing.

De studente deelde vorige week een foto van het schilderij op Twitter. “Ik had vandaag een bijeenkomst in de zaal en voelde mij niet zeker over het signaal dat ik ervan kreeg”, schreef ze daarbij. Ze wierp de vraag op of “dit schilderij niet een ironische of enigszins kritische noot ernaast nodig heeft”.

Tientallen mensen reageerde op haar tweet, waaronder studenten van de school. Donderdag liet de decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Joanne van der Leun weten dat het schilderij uit de zaal is verwijderd. “Er is vandaag direct actie ondernomen”, twitterde ze. Professor Koen Caminada deelde even later een foto waarop te zien is dat het schilderij van de muur is gehaald en met de portretkant tegen de muur staat.

“Dit is geweldig”, reageerde de studente. Onduidelijk is waarom ze vond dat het schilderij uit de zaal verwijderd moest worden.

Tekst gaat verder onder tweet.

Hoogleraar aan de Universiteit Leiden Rob de Wijk begrijpt niets van de beslissing om het doek te verwijderen. “Hoe kan je nog objectief en neutraal wetenschap bedrijven als je zo gepolitiseerd en zo ideologisch met het verleden omgaat. Geschiedenis van onze universiteit dan maar ontkennen en herschrijven?”

Ook oud-docent van Universiteit Leiden en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is kritisch: “‘Sigaarrokende universiteitsbestuurders’, schilderij van Rein Doel, weg uit Academiegebouw Leiden. Wat een schande, wat een domheid, wat een bezetenheid van zogenaamde intellectuele hoogleraren”, twittert hij.

Kunstdetective Arthur Brand vindt het besluit van de Universiteit om het doek weg te halen “nogal vreemd”. “Een van de geportretteerden is Dolf Cohen, rector van jullie universiteit die de oorlog heeft overleefd door onder te duiken. Bovendien de vader van Job Cohen. Kun jij me uitleggen wat er mis is met dat schilderij?”, reageert hij op Van der Leun.

De bekende programmamaker Tim Hofman wil weten waarom het schilderij “nou eigenlijk” is weggehaald.

Tekst gaat verder onder tweet.

‘Kunt geschiedenis niet herschrijven’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter worden er “tegenwoordig allerlei pogingen” ondernomen om geschiedenis te herschrijven. “Maar geschiedenis laat zich niet herschrijven”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik vind het bedenkelijk dat dit in de academische wereld gebeurt, waar juist men goed zou moeten nadenken over dit soort zaken en zich moet realiseren dat dingen er vroeger anders aan toe gingen dan nu. Je kunt een schilderij weghalen, maar feiten niet.”

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski, ook te gast: “Het zijn gewoon mannen die sigaren roken. Dit gaat niet over hoe de bestuurstafel er nu uitziet, maar over hoe het er toen uitzag. Als dit al het niveau is van aanstoot aan iets nemen; succes in de maatschappij.”

‘Witte mannen’

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat er moet worden gekeken naar de context waarin het schilderij is opgehangen. “Het maakt verschil of dit schilderij hangt in bijvoorbeeld een zaal die naar deze mannen is genoemd en dat daarnaast een zaal is die naar een vrouw is genoemd, of iemand met een migratieachtergrond.”

“Maar als dit de bestuurskamer is waar je wordt ontvangen en er heerst daar een sfeer van rokende, witte mannen die de dienst uitmaken, dan klopt het niet en begrijp ik dat je daar aanstoot aan neemt”, aldus de bewindsvrouw.

LEES OOK: Geert-Jan Knoops: uitspraken FVD-Kamerlid Van Meijeren niet per definitie strafbaar

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer