main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2022 — 13:39

Woede na verwijderen schilderij met mannelijke hoogleraren Universiteit Leiden: ‘Wat een schande, wat een domheid’

De Universiteit Leiden heeft het schilderij Sigaarrokende universiteitsbestuurders van schilder Rein Dool waarop vijf mannelijke hoogleraren uit de jaren 70 zijn afgebeeld verwijderd uit een zaal in het Academiegebouw nadat een student zich afvroeg of het werk daar wel op een gepaste plek hing. (Oud-)leraren van de universiteit spreken schande van de beslissing.

De studente deelde vorige week een foto van het schilderij op Twitter. “Ik had vandaag een bijeenkomst in de zaal en voelde mij niet zeker over het signaal dat ik ervan kreeg”, schreef ze daarbij. Ze wierp de vraag op of “dit schilderij niet een ironische of enigszins kritische noot ernaast nodig heeft”.

Tientallen mensen reageerde op haar tweet, waaronder studenten van de school. Donderdag liet de decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Joanne van der Leun weten dat het schilderij uit de zaal is verwijderd. “Er is vandaag direct actie ondernomen”, twitterde ze. Professor Koen Caminada deelde even later een foto waarop te zien is dat het schilderij van de muur is gehaald en met de portretkant tegen de muur staat.

“Dit is geweldig”, reageerde de studente. Onduidelijk is waarom ze vond dat het schilderij uit de zaal verwijderd moest worden.

Tekst gaat verder onder tweet.

Hoogleraar aan de Universiteit Leiden Rob de Wijk begrijpt niets van de beslissing om het doek te verwijderen. “Hoe kan je nog objectief en neutraal wetenschap bedrijven als je zo gepolitiseerd en zo ideologisch met het verleden omgaat. Geschiedenis van onze universiteit dan maar ontkennen en herschrijven?”

Ook oud-docent van Universiteit Leiden en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is kritisch: “‘Sigaarrokende universiteitsbestuurders’, schilderij van Rein Doel, weg uit Academiegebouw Leiden. Wat een schande, wat een domheid, wat een bezetenheid van zogenaamde intellectuele hoogleraren”, twittert hij.

Kunstdetective Arthur Brand vindt het besluit van de Universiteit om het doek weg te halen “nogal vreemd”. “Een van de geportretteerden is Dolf Cohen, rector van jullie universiteit die de oorlog heeft overleefd door onder te duiken. Bovendien de vader van Job Cohen. Kun jij me uitleggen wat er mis is met dat schilderij?”, reageert hij op Van der Leun.

De bekende programmamaker Tim Hofman wil weten waarom het schilderij “nou eigenlijk” is weggehaald.

Tekst gaat verder onder tweet.

‘Kunt geschiedenis niet herschrijven’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter worden er “tegenwoordig allerlei pogingen” ondernomen om geschiedenis te herschrijven. “Maar geschiedenis laat zich niet herschrijven”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik vind het bedenkelijk dat dit in de academische wereld gebeurt, waar juist men goed zou moeten nadenken over dit soort zaken en zich moet realiseren dat dingen er vroeger anders aan toe gingen dan nu. Je kunt een schilderij weghalen, maar feiten niet.”

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski, ook te gast: “Het zijn gewoon mannen die sigaren roken. Dit gaat niet over hoe de bestuurstafel er nu uitziet, maar over hoe het er toen uitzag. Als dit al het niveau is van aanstoot aan iets nemen; succes in de maatschappij.”

‘Witte mannen’

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat er moet worden gekeken naar de context waarin het schilderij is opgehangen. “Het maakt verschil of dit schilderij hangt in bijvoorbeeld een zaal die naar deze mannen is genoemd en dat daarnaast een zaal is die naar een vrouw is genoemd, of iemand met een migratieachtergrond.”

“Maar als dit de bestuurskamer is waar je wordt ontvangen en er heerst daar een sfeer van rokende, witte mannen die de dienst uitmaken, dan klopt het niet en begrijp ik dat je daar aanstoot aan neemt”, aldus de bewindsvrouw.

LEES OOK: Geert-Jan Knoops: uitspraken FVD-Kamerlid Van Meijeren niet per definitie strafbaar

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer