main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2022 — 08:57

Geert-Jan Knoops: uitspraken FVD-Kamerlid Van Meijeren niet per definitie strafbaar

De uitspraken van Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren over het bezetten van het parlement om zo de regering ten val te brengen zijn niet per definitie strafbaar. Dat zegt strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het lijkt op het eerste oog objectief gezien opruiing. De vraag is echter of het strafwaardig is gelet op de bedoeling van de heer Van Meijeren”, aldus Knoops.

“Opruiing in het Wetboek van Strafrecht veronderstelt aanzetten tot een strafbaar feit, casu quo het oproepen tegen gewelddadig optreden tegen openbaar gezag. Dat lees je niet per se in de speech van Van Meijeren, omdat het gaat om de term bezetten”, zegt de strafrechtdeskundige. “De term bezetten kan ook op een vredelievende wijze worden uitgevoerd.”

Van Meijeren hoopt op een revolutionaire beweging die “bij wijze van spreken” de Tweede Kamer bezet en zo de regering ten val brengt, zei hij zondag in een interview met de Belgische website Compleetdenkers.

Het is volgens hem “in het verleden vaker gebeurd dat regimes die zich tiranniek gingen gedragen op enig moment ten val werden gebracht door de bevolking”. Burgers worden volgens hem steeds verder door de regering in hun mogelijkheden beperkt. Het Kamerlid waarschuwt dat “een totalitair regime wordt opgetuigd”.

Van Meijeren hoopt dat de revolutie vreedzaam zal zijn, hoewel volgens hem uit voorbeelden uit het verleden blijkt dat er ook vaak slachtoffers vallen. “Dat is vreselijk en laten we hopen dat we dat kunnen voorkomen en dat alles vreedzaam blijft. Dat is wel waar ik op hoop uiteindelijk.”

‘Onacceptabel’

In het kabinet en de Kamer klinkt scherpe kritiek op de woorden van het FVD-Kamerlid. “Suggereren dat mensen naar het parlement moeten trekken tot de regering weg is, is onacceptabel. Speculeren over mogelijk geweld is bloedlink”, twittert minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

“Wel of geen strafrechtelijke stappen is een overweging van het OM, niet van mij als minister van JenV. Het is wel aan ons allen om onze stem te laten horen en zo onze democratie te beschermen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Premier Mark Rutte vindt de speculatie van Van Meijeren over het bezetten van het parlement om zo een regering ten val te brengen “verwerpelijk en onverantwoordelijk”. Rutte noemt in zijn tweet de naam van het Kamerlid niet.

“Een Kamerlid heeft vandaag gespeculeerd over het verstoren van ons democratische proces. Dat is verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk. De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit”, twitterde de premier.

Captioolbeschorming

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemt de woorden van Van Meijeren “ronduit gevaarlijk”. Volgens haar refereert Van Meijeren met zijn uitspraken aan de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington in 2021, waarbij vijf doden vielen. Volgens Van Gennip voedt de FvD’er “een bepaald sentiment”.

“Wij hebben een parlementaire democratie, die functioneert goed. Je kunt verkozen worden en je woord doen. Dat doet Van Meijeren ook. Dat moeten we koesteren”, zegt Van Gennip in Goedemorgen Nederland.

De minister deed eerder aangifte tegen Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, nadat hij een bewerkte foto van de bewindsvrouw en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) twitterde waarop te zien is hoe zij een nazivlag hijsen. “Ook nu gaat het om een actie buiten de Kamer. Dat maakt het moeilijker om als Kamer te reageren. Je moet andere wegen vinden”, aldus Van Gennip.

‘Geen incident’

Kamerlid van de VVD Queeny Rajkowski benadrukt dat het niet gaat om een incident. “Dit is een structureel patroon. Ze noemen iets en ze nuanceren het met een bijzinnetje. Dan mag je blijkbaar opeens alles zeggen, terwijl iedereen hoort wat ze bedoelen.”

“In de Tweede Kamer kunnen wij ons erover uitspreken, maar het is belangrijk dat de samenleving ziet wie zij eigenlijk zijn en wat ze zeggen.” Rajkowski vindt de uitspraken van Van Meijeren “gevaarlijk en doodeng”.

‘Wees niet stil’

Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt op Twitter over ophitsen door Van Meijeren. “Met bloed, zweet en tranen hebben we hier een beschaving opgebouwd waarin minderheden vredig samenleven en democratisch gekozen politici samenwerken. FVD’er Gideon van Meijeren zal niet stoppen met ophitsen totdat die beschaving vertrapt wordt.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag spreekt van “verwerpelijke opruiing in een toch al onrustige en instabiele tijd.” Ze voegt er verder aan toe: “Moedwillig kapot willen maken wat door generaties zorgvuldig is opgebouwd: onze democratie. Dit kan niet. Dit mag niet. Wees niet stil. Wij zijn met velen.”

LEES OOK: Ministers Kuipers en Van Gennip hebben aangifte gedaan tegen FVD’er Van Houwelingen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC op de kieslijst voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?;
  • Sportverslaggever Chris Wobben doet naast zijn werk voor NOS Langs de Lijn ook audiodescriptie voor de blindentribune van AZ. Ook woont hij dit weekend de bekerfinale in de Kuip bij;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat dit weekend plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer