main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:15

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: standpunt Rutte over asielinstroom onomkeerbaar, mogelijk druk op verdragen

De aankondiging dat premier Mark Rutte de asielstroom wil inperken is onomkeerbaar en zet mogelijk Europese verdragen onder druk. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian zaterdag in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie te vinden dat het aantal asielzoekers omlaag zal moeten, omdat hij de verwachte asielinstroom van 50.000 volgend jaar “veel te hoog” vindt. De premier heeft naar eigen zeggen “een lijstje” met mogelijke maatregelen in zijn hoofd, maar wijdde ook daar niet over uit. “Het is wel ingewikkeld”, erkende hij.

Rutte wilde ook nog niet zeggen welke opties op tafel liggen om de toestroom te verminderen. “U ziet het zodra het klaar is.” Wel sloot hij uit dat de grenzen helemaal dicht gaan voor asielzoekers. Het kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het beperken van de asielinstroom.

Woorden Rutte ‘onomkeerbaar’

Volgens Ellian heeft Rutte Nederland met zijn uitspraak “beloofd te gaan onderzoeken hoe hij binnen de bestaande verdragen en internationale afspraken de instroom kan inperken”. Zijn aankondiging is “onomkeerbaar”, zegt de rechtsgeleerde. “Wat de kosten ook zijn; hier kun je niet op terugkomen.”

“De VVD en Rutte moeten nu komen met een pakket aan maatregelen. Als het kabinet en de Tweede Kamer akkoord gaan, moeten we zien of de maatregelen binnen één of twee jaar effect kunnen sorteren. Er zijn mensen die zeggen dat je allerlei maatregelen niet kunt nemen vanwege het handvest van de Europese Unie en de Verdragen van Genève”, zegt Ellian.

Als internationale verdragen inderdaad verhinderen dat het kabinet beleid kan maken dat moet zorgen voor gecontroleerde migratie “wordt de hele belangrijke vraag opgeworpen of er iets met de verdragen moet gebeuren”, zegt Ellian.

Iran

Ondertussen volgt Ellian de situatie in zijn geboorteland Iran, waar mensen sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al weken de straat op gaan om te protesteren tegen het strenge islamitische regime, op de voet. Hij spreekt zijn steun uit voor de “dappere meisjes” die protesteren tegen de ayatollahs, de (geestelijk) leiders van het land.

Steeds meer vrouwen in Iran doen afstand van hun hoofddoek, omdat het een symbool van onderdrukking zou zijn. Eén van de meest prominente Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich donderdag met een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land.

Ellian: “De ayatollahs hebben de afgelopen weken gezegd dat zonder hoofddoek vrouwen iedere avond met een andere man willen slapen. Een ander zei: als ze geen hoofddoek dragen, willen ze dat mannen aan hun billen zitten. Dit zeggen mensen die in de wet hebben geïntroduceerd dat je vier vrouwen tegelijkertijd mag hebben.”

“En ze hangen profeet Mohammed aan, die 25 vrouwen had”, zegt Ellian. “Deze gekken zeggen tegen eervolle, dappere Iraanse meisjes dat ze losbandig willen zijn. De meest losbandige en verdorven mensen op aarde zijn de ayatollahs, salafisten en islamisten. Ze beledigen de één miljard vrouwen in de islamitische wereld.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer