main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:15

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: standpunt Rutte over asielinstroom onomkeerbaar, mogelijk druk op verdragen

De aankondiging dat premier Mark Rutte de asielstroom wil inperken is onomkeerbaar en zet mogelijk Europese verdragen onder druk. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian zaterdag in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie te vinden dat het aantal asielzoekers omlaag zal moeten, omdat hij de verwachte asielinstroom van 50.000 volgend jaar “veel te hoog” vindt. De premier heeft naar eigen zeggen “een lijstje” met mogelijke maatregelen in zijn hoofd, maar wijdde ook daar niet over uit. “Het is wel ingewikkeld”, erkende hij.

Rutte wilde ook nog niet zeggen welke opties op tafel liggen om de toestroom te verminderen. “U ziet het zodra het klaar is.” Wel sloot hij uit dat de grenzen helemaal dicht gaan voor asielzoekers. Het kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het beperken van de asielinstroom.

Woorden Rutte ‘onomkeerbaar’

Volgens Ellian heeft Rutte Nederland met zijn uitspraak “beloofd te gaan onderzoeken hoe hij binnen de bestaande verdragen en internationale afspraken de instroom kan inperken”. Zijn aankondiging is “onomkeerbaar”, zegt de rechtsgeleerde. “Wat de kosten ook zijn; hier kun je niet op terugkomen.”

“De VVD en Rutte moeten nu komen met een pakket aan maatregelen. Als het kabinet en de Tweede Kamer akkoord gaan, moeten we zien of de maatregelen binnen één of twee jaar effect kunnen sorteren. Er zijn mensen die zeggen dat je allerlei maatregelen niet kunt nemen vanwege het handvest van de Europese Unie en de Verdragen van Genève”, zegt Ellian.

Als internationale verdragen inderdaad verhinderen dat het kabinet beleid kan maken dat moet zorgen voor gecontroleerde migratie “wordt de hele belangrijke vraag opgeworpen of er iets met de verdragen moet gebeuren”, zegt Ellian.

Iran

Ondertussen volgt Ellian de situatie in zijn geboorteland Iran, waar mensen sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al weken de straat op gaan om te protesteren tegen het strenge islamitische regime, op de voet. Hij spreekt zijn steun uit voor de “dappere meisjes” die protesteren tegen de ayatollahs, de (geestelijk) leiders van het land.

Steeds meer vrouwen in Iran doen afstand van hun hoofddoek, omdat het een symbool van onderdrukking zou zijn. Eén van de meest prominente Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich donderdag met een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land.

Ellian: “De ayatollahs hebben de afgelopen weken gezegd dat zonder hoofddoek vrouwen iedere avond met een andere man willen slapen. Een ander zei: als ze geen hoofddoek dragen, willen ze dat mannen aan hun billen zitten. Dit zeggen mensen die in de wet hebben geïntroduceerd dat je vier vrouwen tegelijkertijd mag hebben.”

“En ze hangen profeet Mohammed aan, die 25 vrouwen had”, zegt Ellian. “Deze gekken zeggen tegen eervolle, dappere Iraanse meisjes dat ze losbandig willen zijn. De meest losbandige en verdorven mensen op aarde zijn de ayatollahs, salafisten en islamisten. Ze beledigen de één miljard vrouwen in de islamitische wereld.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer