main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:15

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: standpunt Rutte over asielinstroom onomkeerbaar, mogelijk druk op verdragen

De aankondiging dat premier Mark Rutte de asielstroom wil inperken is onomkeerbaar en zet mogelijk Europese verdragen onder druk. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian zaterdag in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie te vinden dat het aantal asielzoekers omlaag zal moeten, omdat hij de verwachte asielinstroom van 50.000 volgend jaar “veel te hoog” vindt. De premier heeft naar eigen zeggen “een lijstje” met mogelijke maatregelen in zijn hoofd, maar wijdde ook daar niet over uit. “Het is wel ingewikkeld”, erkende hij.

Rutte wilde ook nog niet zeggen welke opties op tafel liggen om de toestroom te verminderen. “U ziet het zodra het klaar is.” Wel sloot hij uit dat de grenzen helemaal dicht gaan voor asielzoekers. Het kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het beperken van de asielinstroom.

Woorden Rutte ‘onomkeerbaar’

Volgens Ellian heeft Rutte Nederland met zijn uitspraak “beloofd te gaan onderzoeken hoe hij binnen de bestaande verdragen en internationale afspraken de instroom kan inperken”. Zijn aankondiging is “onomkeerbaar”, zegt de rechtsgeleerde. “Wat de kosten ook zijn; hier kun je niet op terugkomen.”

“De VVD en Rutte moeten nu komen met een pakket aan maatregelen. Als het kabinet en de Tweede Kamer akkoord gaan, moeten we zien of de maatregelen binnen één of twee jaar effect kunnen sorteren. Er zijn mensen die zeggen dat je allerlei maatregelen niet kunt nemen vanwege het handvest van de Europese Unie en de Verdragen van Genève”, zegt Ellian.

Als internationale verdragen inderdaad verhinderen dat het kabinet beleid kan maken dat moet zorgen voor gecontroleerde migratie “wordt de hele belangrijke vraag opgeworpen of er iets met de verdragen moet gebeuren”, zegt Ellian.

Iran

Ondertussen volgt Ellian de situatie in zijn geboorteland Iran, waar mensen sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al weken de straat op gaan om te protesteren tegen het strenge islamitische regime, op de voet. Hij spreekt zijn steun uit voor de “dappere meisjes” die protesteren tegen de ayatollahs, de (geestelijk) leiders van het land.

Steeds meer vrouwen in Iran doen afstand van hun hoofddoek, omdat het een symbool van onderdrukking zou zijn. Eén van de meest prominente Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich donderdag met een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land.

Ellian: “De ayatollahs hebben de afgelopen weken gezegd dat zonder hoofddoek vrouwen iedere avond met een andere man willen slapen. Een ander zei: als ze geen hoofddoek dragen, willen ze dat mannen aan hun billen zitten. Dit zeggen mensen die in de wet hebben geïntroduceerd dat je vier vrouwen tegelijkertijd mag hebben.”

“En ze hangen profeet Mohammed aan, die 25 vrouwen had”, zegt Ellian. “Deze gekken zeggen tegen eervolle, dappere Iraanse meisjes dat ze losbandig willen zijn. De meest losbandige en verdorven mensen op aarde zijn de ayatollahs, salafisten en islamisten. Ze beledigen de één miljard vrouwen in de islamitische wereld.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer