main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:15

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: standpunt Rutte over asielinstroom onomkeerbaar, mogelijk druk op verdragen

De aankondiging dat premier Mark Rutte de asielstroom wil inperken is onomkeerbaar en zet mogelijk Europese verdragen onder druk. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian zaterdag in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie te vinden dat het aantal asielzoekers omlaag zal moeten, omdat hij de verwachte asielinstroom van 50.000 volgend jaar “veel te hoog” vindt. De premier heeft naar eigen zeggen “een lijstje” met mogelijke maatregelen in zijn hoofd, maar wijdde ook daar niet over uit. “Het is wel ingewikkeld”, erkende hij.

Rutte wilde ook nog niet zeggen welke opties op tafel liggen om de toestroom te verminderen. “U ziet het zodra het klaar is.” Wel sloot hij uit dat de grenzen helemaal dicht gaan voor asielzoekers. Het kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het beperken van de asielinstroom.

Woorden Rutte ‘onomkeerbaar’

Volgens Ellian heeft Rutte Nederland met zijn uitspraak “beloofd te gaan onderzoeken hoe hij binnen de bestaande verdragen en internationale afspraken de instroom kan inperken”. Zijn aankondiging is “onomkeerbaar”, zegt de rechtsgeleerde. “Wat de kosten ook zijn; hier kun je niet op terugkomen.”

“De VVD en Rutte moeten nu komen met een pakket aan maatregelen. Als het kabinet en de Tweede Kamer akkoord gaan, moeten we zien of de maatregelen binnen één of twee jaar effect kunnen sorteren. Er zijn mensen die zeggen dat je allerlei maatregelen niet kunt nemen vanwege het handvest van de Europese Unie en de Verdragen van Genève”, zegt Ellian.

Als internationale verdragen inderdaad verhinderen dat het kabinet beleid kan maken dat moet zorgen voor gecontroleerde migratie “wordt de hele belangrijke vraag opgeworpen of er iets met de verdragen moet gebeuren”, zegt Ellian.

Iran

Ondertussen volgt Ellian de situatie in zijn geboorteland Iran, waar mensen sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al weken de straat op gaan om te protesteren tegen het strenge islamitische regime, op de voet. Hij spreekt zijn steun uit voor de “dappere meisjes” die protesteren tegen de ayatollahs, de (geestelijk) leiders van het land.

Steeds meer vrouwen in Iran doen afstand van hun hoofddoek, omdat het een symbool van onderdrukking zou zijn. Eén van de meest prominente Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich donderdag met een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land.

Ellian: “De ayatollahs hebben de afgelopen weken gezegd dat zonder hoofddoek vrouwen iedere avond met een andere man willen slapen. Een ander zei: als ze geen hoofddoek dragen, willen ze dat mannen aan hun billen zitten. Dit zeggen mensen die in de wet hebben geïntroduceerd dat je vier vrouwen tegelijkertijd mag hebben.”

“En ze hangen profeet Mohammed aan, die 25 vrouwen had”, zegt Ellian. “Deze gekken zeggen tegen eervolle, dappere Iraanse meisjes dat ze losbandig willen zijn. De meest losbandige en verdorven mensen op aarde zijn de ayatollahs, salafisten en islamisten. Ze beledigen de één miljard vrouwen in de islamitische wereld.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer