main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 12 november 2022 — 13:51

Nibud: aantal Nederlanders met betalingsproblemen neemt toe

Steeds meer Nederlanders komen door de hoge prijzen in betalingsproblemen. Het gaat daarbij niet alleen om de laagste inkomens, maar ook om hogere inkomensgroepen, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Die organisatie maakt zich met name zorgen om jongvolwassenen onder de 35 jaar. Die groep heeft het meeste moeite met rondkomen.

Volgens Nibud krijgt een derde van de huishoudens betalingsherinneringen en trof iets meer dan een op de vijf huishoudens dit jaar een betalingsregeling. 10 procent heeft een voorschot op het salaris betaald om de rekeningen te kunnen betalen. Om de problemen het hoofd te bieden gebruiken mensen ook hun spaargeld en lenen ze geld bij familie en vrienden.

Ruim een derde van de huishoudens stelt moeite te hebben om rond te komen. Opvallend is daarbij dat jongvolwassenen dat veel vaker aangeven. Zij hebben vooral last van de sterk gestegen vaste lasten.

Gestegen prijzen

Van alle rekeningen worden die voor zorgverzekeringen, energie, water en de huur of hypotheek het vaakst te laat betaald. “De paniek die velen ervaren over alle gestegen prijzen zien wij terug in deze cijfers”, stelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Het is zichtbaar dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. We zitten echt in een uitgavencrisis en mensen doen hun best om alle rekeningen te betalen.”

Volgens Vliegenthart wordt 2023 dan ook een spannend jaar. “In hoeverre gaan mensen baat hebben van het omvangrijke koopkrachtpakket en het energieplafond? En krijgt iedereen de hulp die ze nodig hebben?”

‘Vraag om hulp’

Het Nibud raadt mensen die in de problemen komen aan om hulp te vragen. En ziet liever niet dat mensen veel geld van hun familie lenen. Omdat het instituut beseft dat niet iedereen bij de hulpverlening terechtkan en ook niet iedereen daar zal aankloppen heeft het ook een eigen onlinecursus over geldzaken gemaakt. “We zijn ook realistisch. Niet iedereen zit op hulp te wachten. In toenemende mate willen mensen zaken zelf uitzoeken, al dan niet met behulp van Google of YouTube”, zegt Vliegenthart.

LEES OOK: Bang voor de stijgende premie? Zo kunt u besparen op uw zorgverzekering

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer