main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 9 november 2022 — 13:15

Landbouwminister Adema: conclusies Remkes blijven mijn uitgangspunt voor toekomstperspectief boeren

De nieuwe landbouwminister Piet Adema wil niet aan de slag als “reductieminister, maar als productieminister”, zoals hij zelf zegt bij Sven op 1 op NPO Radio 1. Momenteel wordt hard gewerkt aan de landbouwbrief die richting moet geven aan het landbouwakkoord van begin 2023. Naar verwachting zal de brief nog deze maand op de deurmat vallen bij de Tweede Kamer. Het belangrijkste doel volgens Adema is dat “de boeren in staat zijn een goed verdienmodel te hebben”.

De brief van Adema dient als opmaak naar het landbouwakkoord. “In de brief staat omschreven wat we concreet gaan doen, maar ook welke mogelijkheden boeren krijgen”, zegt Adema. Boeren moeten volgens de minister “voldoende middelen krijgen om de omslag te maken”.

Vermindering veestapel

De klimaatopgaven van 2030 staan vast en staat volgens de minister ook “absoluut niet ter discussie”. Hij volgt graag de woorden van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. “Die heeft gezegd dat een krimp een gevolg kan zijn van de aanpak van de natuurdoelen, maar krimp is geen doel op zich is”, voegt Adema toe.

“Het belangrijkste doel is de opgave voor natuur, stikstof, bodem en water. Daarbij, als er een krimp komt, moet een verdienmodel voor boeren behouden worden.”

Minister Piet Adema kreeg het verwijt te weinig in Brussel aanwezig te zijn, om aan tafel te zitten bij de afspraken. Hij geeft toe nog niet in Brussel te zijn geweest, maar gaat er binnenkort naartoe. “Ik wil daar meerdere afspraken plannen, omdat we moeten investeren in Brussel. Juist op gebied van landbouw wordt daar veel besloten en het is buitengewoon belangrijk dat ik zichtbaar ben.”

Landbouwakkoord

Het streven is dat in februari/maart het landbouwakkoord definitief op tafel ligt. Een grote opgave, zegt Adema, die op zoek is naar een uitweg om die opgave ook te realiseren. Nog voordat hij werd benoemd als landbouwminister, had hij hier al over nagedacht, zegt Adema.

“Ik zie de omgekeerde vlaggen, ik zie de polarisatie en ik zie het wegvallende vertrouwen in de overheid. Ik denk dat het tijd is dat we elkaar in de ogen kijken en dat we samen om tafel gaan zitten. We zijn een land van polderen en afspraken.”

LEES OOK: VVD: landbouwminister Adema moet stikstofuitspraken over 2030 terugnemen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer