main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2022 — 08:30

Eerlijkheid verkiezingen VS in twijfel getrokken: ‘Wij zien erop toe dat alles correct verloopt’

De eerlijkheid bij de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten wordt door de Republikeinen in twijfel getrokken. Om ervoor te zorgen dat het proces toch volledig correct verloopt, heeft elke staat enkele waarnemers die hierop toezien. De stembussen zijn inmiddels gesloten.

Een van de waarnemers was VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden, die het stemmen waarnam in de ‘swing state’ Nevada. Dat doet hij namens Nederland voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). “Wij gingen van de ene naar de andere plek en hebben gekeken naar of er een correct verloop was van de verkiezingen”, vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bijvoorbeeld of er geen sprake was van intimidatie van kiezers. Het beeld dat dit veel gebeurt bestaat helaas wel, ook vanuit Nederland. “Maar wat goed is om hier te benoemen is het enthousiasme”, doelt Van Wijngaarden op hoe trots Amerikanen zijn dat zij mogen stemmen en dat ook doen. “Iedereen krijgt hier een sticker en die dragen zij met trots.”

Positieve ontwikkelingen

Een ander voorbeeld dat Van Wijngaarden positief was opgevallen, was toen een jonge dame het stemlokaal kwam binnenlopen. “Zij was first time voter”, vertelt de VVD’er. Iemand die dus nooit eerder haar stem had uitgebracht. En om aan te tonen hoe trots de VS daarin is werd zij met “applaus ontvangen”.

Veiligheidsdeskundige Glenn Schoen, die in het verleden werkzaam was in het Witte Huis, ziet nog een aantal andere positieve ontwikkelingen bij de tussentijdse verkiezingen in de VS. “Er zijn heel veel vrouwelijke kandidaten, voor de eerste keer op topniveau.” Een groter wordende factor van vrouwelijk leiderschap dus. Daarnaast neemt de stemopkomst toe, ook onder jongeren. “Dat is naar de toekomst toe een goed signaal.”

‘Het systeem houdt voorlopig’

Enthousiast of niet, de winst van president Joe Biden wordt door velen nog altijd in twijfel getrokken. Daarentegen wordt “daar welke elke twee jaar gestemd”, zegt Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer. Dat gebeurt niet overal. “Kijk naar Rusland of andere dictaturen.”

In de tussentijd zijn de politici die de eerdere verkiezingen in twijfel trokken weggestemd. “Dat is goed nieuws, want kennelijk zegt die kiezer dat zij dit niet willen.” Volgens Emmer is het toch wel “zorgelijk” dat verkiezingen vaak in twijfel worden getrokken. “Maar voorlopig houdt het systeem.”

LEES OOK: Vete tussen Biden en Trump zet door: ‘Serieuze kans op een burgeroorlog bij de volgende verkiezingen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer