Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Subsidies en steunpakket voor ondernemers vaak onvoldoende: ‘Het klopt aan alle kanten niet’

Nederlandse ondernemers hebben vanwege financiële problemen moeite om de verduurzamingsslag te maken. De potjes voor subsidiëring zijn lastig bereikbaar en het steunpakket vanuit het kabinet voor grootgebruikers blijkt toch niet zo toegankelijk te zijn.

Om ondernemers die veel energie verbruiken, zoals bijvoorbeeld bakkers, te helpen kwam het kabinet met een steunpakket ter waarde van zo'n 3 miljard euro. "Maar vervolgens is men een regeling gaan bouwen met voorwaardes", vertelt voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het gaat bijvoorbeeld om een percentage energieverbruik ten opzichte van de omzet. Daar zit een minimum in van 12,5 procent. Dus wiens kosten net onder die grens ligt, komt niet in aanmerking voor het steunpakket. Wie wel in aanmerking komt krijgt een bedrag van 160.000 euro per jaar, "terwijl sommige bedrijven van één naar vijf miljoen energiekosten gaan", zegt Vonhof. "Het klopt aan alle kanten niet."

Hij legt uit: "De overheid gaat ervan uit dat iedereen acht keer zoveel voor zijn energie betaalt als het begin van het jaar. De werkelijkheid is ongeveer vier, vijf keer zoveel." En die acht keer zoveel resulteert dus in die 12,5 procent. "Die gaat geen bakker halen", stelt Vonhof. "Als je het nu naar 5 procent brengt, hoeveel kwalificeren zich dan? Ga vanaf dat moment kijken hoe die drie miljard te verdelen", opteert Vonhof.

Subsidies

Bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren kunnen zich naast het steunpakken ook wenden tot subsidies. Vonhof kaart daarbij enkele problemen aan. Ten eerste "is de vraag of de ondernemer er bekend mee is". Daarnaast blijkt het ook "in veel gevallen lastig om eraan te komen".

De voorzitter van MKB-Nederland zegt hierover in gesprek te zijn met minister Rob Jetten "om die gelden die beschikbaar zijn, maar vaak over heel veel potjes zijn verdeeld, toegankelijker te maken, vooral voor mkb'ers".

Steun broodnodig

De extra centen zijn voor veel mkb'ers hard nodig. Ook om de verduurzaming door te voeren. "Daar moet je geld voor hebben", reageert Vonhof. Bijvoorbeeld zodat een bakker kan overstappen naar een duurzamere oven. Dat is nu echter haast onmogelijk omdat "op dit moment bijna niemand zijn brood verdient" door de hoge energieprijzen en de huurkosten die blijven stijgen.

Burgemeester Haarlemmermeer Marianne Schuurmans ziet in haar regio dat veel bakkers "stuk voor stuk zeggen dat zij het niet redden". Omdat zij dus niet in aanmerking komen voor de steunregeling. "Wij krijgen straks gaten in ons winkelcentrum van heel belangrijke plekken. Dat is heel ernstig. Dus ik vind dat ondernemers beter ondersteund moeten worden in deze periode."

LEES OOK: Bakkers dreigen bij bosjes om te vallen: ‘Ik moet 8000 euro per maand extra betalen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau