main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2022 — 08:44

Normalisering omvolkingstheorie baart NCTV grote zorgen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de normalisering van de omvolkingstheorie een “zorgelijke ontwikkeling”. “Het openlijk en kritiekloos bespreken van dergelijk xenofoob en deels racistisch gedachtegoed, en andere complottheorieën, draagt bij aan de sociale acceptatie”, staat in een nieuw rapport over het dreigingsbeeld.

De omvolkingstheorie stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond. De theorie werd in mei door de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter geventileerd bij de publieke omroep Ongehoord Nederland. Dat leidde tot kritiek van de Tweede Kamer.

De omvolkingstheorie is een van de pijlers van het ‘accelerationisme’. Dat is een extreemrechtse stroming waar volgens de NCTV de meeste geweldsdreiging van uitgaat. Zij “propageert terroristisch geweld als legitiem middel om het ideaal van een witte etnostaat te bereiken”.

Overgewaaid uit Amerika

De omvolkingstheorie is er één die overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten, zegt Raymond Mens, Amerikadeskundige. “En de trends daarachter zijn dat natuurlijk ook. Want in Amerika maken de FBI en de CIA zich meer zorgen over dat soort dreigingen – extreemrechtse dreigingen, binnenlands – dan bijvoorbeeld om terreurgroepen in het Midden-Oosten.”

Volgens de inlichtingendiensten in de VS komt dit door sociale media, zegt Mens in Goedemorgen Nederland. “Waar die complottheorieën rijkelijk vloeien.”

En tegelijkertijd is ook de gewone media ‘schuldig’. “Tucker Carlson, één van de bekendste presentatoren, brengt die omvolkingstheorie bij Fox Nieuws iedere avond te berde.” Mens geeft aan dat het lastig is om dit zomaar te “verbieden”, aangezien we ook vrijheid van meningsuiting hebben.

De oproep wordt ook serieus genomen door politici. Zo tweet CDA-Kamerlid Anne Kuik dat “onze democratie wordt ondermijnd”. “Belangrijk werk van NCTV om dreiging voor onze rechtstaat in beeld te brengen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

De Vlaamse viroloog Marc Van Ranst ziet een verband met de bedreigingen aan zijn eigen adres.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Radicale islam

In het rapport schrijft de NCTV verder dat de aard van de terroristische dreiging in en tegen Nederland de afgelopen jaren “veelzijdiger en meer diffuus” is geworden. Het dreigingsniveau blijft echter onveranderd op ‘aanzienlijk’.

Nog steeds vormt de jihadistische beweging de grootste dreiging. Maar de beweging toont volgens de NCTV “stagnatie” en een “relatieve inactiviteit”. Een aanslag uit de hoek van rechts-extremisme en antioverheidsextremisme is tegenwoordig ook “voorstelbaar”. Extreemlinks uit zich vooral op “activistische wijze” zoals demonstraties.

Er zijn een paar honderd aanhangers met rechts-terroristisch gedachtegoed. Hun aantal lijkt sinds vorig jaar niet gegroeid en ze zijn veel actief op internet. “Buiten het internet komt rechts-terrorisme minder vaak voor dan aanvankelijk werd aangenomen”, staat in het rapport.

LEES OOK: Groep van extreemrechts wordt steeds groter: ‘Een deel verlangt naar een dictator’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer