main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2022 — 08:44

Normalisering omvolkingstheorie baart NCTV grote zorgen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de normalisering van de omvolkingstheorie een “zorgelijke ontwikkeling”. “Het openlijk en kritiekloos bespreken van dergelijk xenofoob en deels racistisch gedachtegoed, en andere complottheorieën, draagt bij aan de sociale acceptatie”, staat in een nieuw rapport over het dreigingsbeeld.

De omvolkingstheorie stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond. De theorie werd in mei door de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter geventileerd bij de publieke omroep Ongehoord Nederland. Dat leidde tot kritiek van de Tweede Kamer.

De omvolkingstheorie is een van de pijlers van het ‘accelerationisme’. Dat is een extreemrechtse stroming waar volgens de NCTV de meeste geweldsdreiging van uitgaat. Zij “propageert terroristisch geweld als legitiem middel om het ideaal van een witte etnostaat te bereiken”.

Overgewaaid uit Amerika

De omvolkingstheorie is er één die overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten, zegt Raymond Mens, Amerikadeskundige. “En de trends daarachter zijn dat natuurlijk ook. Want in Amerika maken de FBI en de CIA zich meer zorgen over dat soort dreigingen – extreemrechtse dreigingen, binnenlands – dan bijvoorbeeld om terreurgroepen in het Midden-Oosten.”

Volgens de inlichtingendiensten in de VS komt dit door sociale media, zegt Mens in Goedemorgen Nederland. “Waar die complottheorieën rijkelijk vloeien.”

En tegelijkertijd is ook de gewone media ‘schuldig’. “Tucker Carlson, één van de bekendste presentatoren, brengt die omvolkingstheorie bij Fox Nieuws iedere avond te berde.” Mens geeft aan dat het lastig is om dit zomaar te “verbieden”, aangezien we ook vrijheid van meningsuiting hebben.

De oproep wordt ook serieus genomen door politici. Zo tweet CDA-Kamerlid Anne Kuik dat “onze democratie wordt ondermijnd”. “Belangrijk werk van NCTV om dreiging voor onze rechtstaat in beeld te brengen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

De Vlaamse viroloog Marc Van Ranst ziet een verband met de bedreigingen aan zijn eigen adres.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Radicale islam

In het rapport schrijft de NCTV verder dat de aard van de terroristische dreiging in en tegen Nederland de afgelopen jaren “veelzijdiger en meer diffuus” is geworden. Het dreigingsniveau blijft echter onveranderd op ‘aanzienlijk’.

Nog steeds vormt de jihadistische beweging de grootste dreiging. Maar de beweging toont volgens de NCTV “stagnatie” en een “relatieve inactiviteit”. Een aanslag uit de hoek van rechts-extremisme en antioverheidsextremisme is tegenwoordig ook “voorstelbaar”. Extreemlinks uit zich vooral op “activistische wijze” zoals demonstraties.

Er zijn een paar honderd aanhangers met rechts-terroristisch gedachtegoed. Hun aantal lijkt sinds vorig jaar niet gegroeid en ze zijn veel actief op internet. “Buiten het internet komt rechts-terrorisme minder vaak voor dan aanvankelijk werd aangenomen”, staat in het rapport.

LEES OOK: Groep van extreemrechts wordt steeds groter: ‘Een deel verlangt naar een dictator’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer