main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 april 2022 — 14:29

Groep van extreemrechts wordt steeds groter: ‘Een deel verlangt naar een dictator’

Protesten tegen de overheid worden steeds harder en gevaarlijker. Inlichtingendienst AIVD maakt zich grote zorgen, omdat het risico bestaat dat radicale gedachten uit kunnen groeien tot extreemrechts of jihadistisch geweld.

Een groot deel van de bevolking is ‘afgehaakt’, zoals het vaker genoemd wordt. Dat is de groep die zich als het ware afzet tegen de overheid en de rest van de samenleving. De vraag rijst in hoeverre je de groep afhakers er weer erbij kan betrekken. “Dat zal op verschillende manieren moeten gebeuren”, stelt CDA-Kamerlid Inge van Dijk, die de hand in eigen boezem steekt. “We zeggen dat wij iets gaan regelen en vervolgens duurt het te lang, gaat het mis of worden er fouten gemaakt”, vertelt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van Dijk vindt het derhalve een goed idee dat de overheid “beter moet toetsen” om te kijken of zij de beloftes waar kunnen maken.

Extreemrechts

Het gevaar van alle mensen die afhaken is “dat je sociale cohesie verliest”, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Het grootste gevaar ligt volgens Ellian op dit moment elders. Namelijk bij “jihadisme, islamitisch terrorisme”. Desondanks ziet Ellian de groep van extreemrechts steeds groter worden. “Wel op softe wijze, want de harde manieren zoals je die ziet bij jihadisme zie je hier niet.”

Dat neemt de zorgen bij Ellian echter niet volledig weg. “Ik zie dat een deel van de mensen die boos waren op de coronamaatregelen gemakkelijk is overgegaan naar een nieuw complot”, doelt Ellian op dat zij Poetin een ‘prachtvent’ vinden. Diezelfde groep is ook tegen Zelenski, Rutte of een democratie. “Het is hard wat ik zeg, maar een deel daarvan verlangt naar een dictator.”

‘Nieuw normaal’

Net zoals bij vele andere politici in Nederland zit de mailbox van Van Dijk ook overvol met onwenselijke berichten en vaak is iemand uit de groep ‘afhakers’ de verzender. “Ik vind het blijkbaar al normaal dat ik de hele dag gespamd wordt met berichten die eigenlijk helemaal niet normaal zijn.” Er dreigt een nieuw soort normaal te ontstaan volgens Van Dijk. Een normaal die eigenlijk niet normaal is in haar ogen: “Een intolerante samenleving.”

De onvrede die verzameld in de inbox van Van Dijk manifesteert zich ook op sociale media, vaak onder een anoniem account. “Dat heb ik altijd al bijzonder gevonden, dat mensen anoniem van alles de wereld in slingeren”, reageert Van Dijk. “Als je een mening hebt dan moet je ook voor je mening als persoon uit durven te komen.” Van Dijk ziet het dan ook graag gebeuren dat er snel een einde komt aan alle anonieme accounts op sociale media.

LEES OOK: VNO-NCW voorzitter Thijssen heet arbeidsmigranten welkom: ‘Wij kunnen niet zonder ze’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer