Burgemeester Haarlemmermeer (VVD) hoopt niet dat spanning rond asielwet leidt tot kabinetscrisis: ‘Spannende tijd’
Burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans (VVD), hoopt niet dat het gesteggel rond de asielwet leidt tot een kabinetscrisis. "Ik vind het een spannende tijd", zegt ze in Goedemorgen Nederland.
Het geduld van burgemeesters in het Veiligheidsberaad is op nu het kabinet de deadline voor het voorstel van de asielwet niet heeft gehaald. De VVD-fractie gaat vooralsnog niet akkoord. Opvallend is dat premier Mark Rutte vandaag zelf tekst en uitleg geeft tijdens de fractievergadering van de VVD. De grote vraag is of het hem lukt om een doorbraak te forceren.
De VVD-fractie wil voor een akkoord eerst bespreken hoe de instroom van het aantal asielzoekers verminderd kan worden. Het kabinet vindt dat die dingen los staan van elkaar, maar daar is asielwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD het niet mee eens.
'Als dit het einde zou zijn van het kabinet zijn asielzoekers er morgen nog'
Schuurmans benadrukt dat de VVD "op dit moment echt moet nadenken over de toestand van het land". Zelf heeft ze geen contact met de fractie in de Tweede Kamer, zo geeft ze aan. "Wat ik lastig vind is dat de oplossing niet kan zijn om in een kabinetscrisis te belanden, want we hebben nu juist een krachtig kabinet nodig", zegt ze. "Als dit het einde zou zijn van dit kabinet zijn die asielzoekers er morgen nog."
Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei zo'n twee weken terug in het WNL-radioprogramma Sven Op 1 dat als de asieldeal niet op maandag 7 november rond zou zijn, de burgemeesters "hun medewerking zullen heroverwegen".
"Je kunt natuurlijk zeggen: dan stoppen we met de opvang van mensen, maar het gaat over mensen die een dak boven hun hoofd nodig hebben", zegt Schuurman daarover. "En uiteindelijk gaan wij als burgemeesters voor de mensen."
Dat betekent niet dat het missen van de deadline geheel zonder consequenties zal zijn voor het kabinet, zegt Schuurmans. "Wat we wel hebben aangegeven is: er moet een oplossing komen op korte termijn voor de opvang, want heel veel van die plekken kunnen ook echt niet meer." Het is dus niet zozeer dat burgemeesters "iedereen op straat willen zetten als actie omdat de deadline niet wordt gehaald". "Maar veel van die opvangplekken zijn tijdelijk. Er is inmiddels een uitspraak geweest dat niet alle opvangplekken aangeboden kunnen worden."
Zo ligt er in de Veiligheidsregio waar Schuurmans over gaat een groot cruiseschip, in Velzen. "Dat is tot 1 maart beschikbaar, daarna gaat het echt weg. Dus je ziet dat de druk om alternatieven heel groot is, en je zult als Den Haag linksom of rechtsom een oplossing moeten vinden voor de huisvesting van deze asielzoekers."
Wat doet dwang met het draagvlak?
Schuurmans geeft aan dat ze de weerstand van de VVD-fractie tegen dwang wel begrijpt. Zij geeft aan dat er ook andere mogelijkheden zijn. "Je kunt draagvlak creëren door te zoeken wat bewoners nodig hebben, of je dat kunt uitonderhandelen zodat bewoners zeggen: we gaan deze opvang doen", legt ze uit. "Dwingen helpt omdat sommige gemeenten echt niet thuisgeven, dus ik begrijp dat er gekeken wordt of zij ook kunnen acteren." Maar ze vraagt zich wel af wat er in een gemeenschap gebeurt als men daar gedwongen geplaatst wordt. "Wat doet dat met het draagvlak, en zijn mensen welkom in zulke gemeenten?"