Discussie rond kerncentrales brandt los: ‘Dan heb je die gekke windmolenparken helemaal niet nodig’
Om de klimaatdoelen te halen en CO2-uitstoot te verminderen moet Nederland zo snel mogelijk overstappen op kernenergie. Dat vertelt wetenschapsjournalist Simon Rozendaal bij WNL Op Zondag op NPO 1.
Zonder de bouw van kerncentrales "ga je alles met zonnecellen, windmolens en biomassa doen en die hebben heel veel nadelen", oordeelt Rozendaal. Dat is volgens de wetenschapsjournalist niet zo duurzaam als het lijkt, omdat het negatieve effecten heeft op de natuur en milieu. "Met kerncentrales heb je dat probleem niet."
Qua CO2-uitstoot schelen de verschillende energievoorzieningen niet veel van elkaar, maar wel qua energieopwekking, stelt Rozendaal. "Een kerncentrale produceert tienduizend watt per vierkante meter en zonnecellen en windmolenparken maar duizend a tweeduizend. Met twintig, dertig kerncentrales ben je klaar in Nederland en dan heb je zo'n immens landoppervlak met die gekke windmolenparken helemaal niet nodig."
Kritiek op Jetten
Volgens Rozendaal maakt het kabinet "veel te weinig vaart van kernenergie" en "moet het nu doorpakken". Een groot deel van de schuld legt hij bij klimaatminister Rob Jetten. "Hij is niet bijster sterk en doet zijn best niet."
Tekst gaat verder onder tweet
Nederland moet tempo maken in de overstap naar kernenergie, maar klimaatminister Rob Jetten ligt dwars, vindt wetenschapsjournalist @Simon_Rozendaal. "Jetten is doodsbenauwd dat hij de geschiedenis ingaat als de D66-minister die kerncentrales liet bouwen." #WNL pic.twitter.com/Fou0uiTa6I
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) November 6, 2022
Rozendaal vindt dat Jetten "van alles en nog wat" doet om de boel te vertragen. Bijvoorbeeld middels "een rapportje hier en een commissie daar". Jetten "is doodsbenauwd dat hij de geschiedenis ingaat als de D66-minister is die kerncentrales neerzet".
Discussie Nijpels en Rozendaal
VVD-coryfee Ed Nijpels deelt de gedachtegang van Rozendaal niet en is van mening dat de wetenschapsjournalist "veel onzin" vertelt. "Dit kabinet heeft na alle politieke discussie een draai gemaakt ten opzichte van vorige kabinetten door te zeggen dat kernenergie een rol kán spelen in de energievoorziening. Daar is het nieuwe kabinet echt mee bezig."
Volgens Nijpels wekt Rozendaal de indruk dat het kabinet tegen kerncentrales is. "Het kabinet heeft gezegd dat kernenergie onderdeel is van de mix, maar realiseer je wel dat het een beperkt deel is. Want je kunt niet met kernenergie het hele energieprobleem oplossen. Alles bij elkaar kan het tegen 2040 misschien 10 procent bijdragen."
Rozendaal reageert op de woorden van Nijpels: "Mag ik als chemicus dan ook even de onzin in uw redenering aantonen?" Die 10 procent, kan namelijk "veel meer", denkt Rozendaal. "Met kernenergie kun je het hele energieprobleem aanpakken. Kerncentrales kunnen niet alleen elektriciteit leveren. Je kunt er ook stadsverwarming mee genereren."
Reactie Wopke Hoekstra
CDA-minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is het met Rozendaal eens dat "kernenergie een onmisbaar onderdeel is van de energiemix van de toekomst". Ook erkent Hoekstra dat Nederland daar "grote vaart mee heeft te maken" en volgt met zijn laatste zin het verhaal van Nijpels: "Dat is ook wat wij nu doen."