main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 4 november 2022 — 23:51

‘Tijd voor nuchter debat over bevolkingsgroei in Nederland’

Het is hoog tijd voor een zakelijk debat over de bevolkingsgroei in Nederland. Dat zeggen demograaf Jan Latten en journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen vrijdagavond in Op1. “De kwaliteit van leven in Nederland moet gewaarborgd zijn”, aldus Latten.

Hoewel al decennia wordt verkondigd dat Nederland ‘vol’ is, is het huidige tempo van de bevolkingsgroei volgens de demograaf niet langer houdbaar. Latten: “Dit jaar groeit de bevolking met 200.000 mensen, vrijwel puur door migratie. Als je rekent met gemiddeld twee personen per huis, betekent het dat je 100.000 extra woningen nodig hebt.”

En die woningen zijn er op dit moment niet, weet hij. “De woningbouw loopt terug en de woningvraag explodeert. Maar om de vraag of Nederland vol is te beantwoorden moet je ook kijken naar de druk op collectieve voorzieningen, zoals de zorg en het onderwijs. Het is goed dat de politiek nu over dit onderwerp durft te brainstormen.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Tijd voor nuchter debat’

Volgens journalist Dohmen, die voor het FD onderzoek deed naar de bevolkingsgroei in Nederland, heerste op het onderwerp te lang een taboe. “Politici die in hun tijd omstreden waren hebben hiervoor gewaarschuwd. Bevolkingsgroei heeft altijd de geur gehad van een onderwerp dat ver op de rechterflank van de politiek geparkeerd was.”

“Vooral het politieke midden, waar een groot deel van de macht zit, is er met een grote boog omheen gelopen. Het is hoog tijd om een niet ideologisch maar nuchter en zakelijk debat over bevolkingsgroei te voeren”, zegt Dohmen.

Economie

Volgens de journalist biedt een asielstop, waar partijen op de rechterflank voor pleiten, weinig soelaas. Een belangrijk onderdeel van de discussie is volgens Dohmen hoe we onze economie inrichten. “Ik heb gesproken met mensen in het noorden van Limburg, waar grote distributiecentra verschijnen. We hebben in Nederland niet de arbeidskrachten om daar te laten werken, waardoor we werknemers moeten importeren.

“Je moet je daarom afvragen of je economische groei wil op basis van goedkope arbeid, waarvan je kan uittekenen dat het op een gegeven moment spaak loopt. Je kunt ook kiezen voor automatisering en robotisering”, zegt Dohmen. “Je ontkomt er niet meer aan om harde keuzes te maken.”

Volgens Latten moeten we om bevolkingsgroei door arbeidsmigratie te beperken kijken naar ons eigen arbeidsethos. “Miljoenen mensen werken parttime. Als wij wel een gemakkelijk leven willen leiden, moeten we accepteren dat er heel veel mensen uit het buitenland nodig zijn. De discussie over werken hangt dus samen met bevolkingsgroei.”

Toeslagenstelsel

Daarnaast moet er volgens Latten gekeken worden naar het toeslagenstelsel. “Je zou willen dat meer mensen fulltime gaan werken, maar vaak loont dat niet.” Ook is hij voorstander van gratis kinderopvang. “De mentaliteit moet zijn dat mensen die zich inspannen daarvoor voldoende beloning ontvangen. De afgelopen jaren is dat scheefgegroeid.”

De demograaf is voorstander van een tijdelijke asielstop om de druk in ieder geval tijdelijk van de ketel te halen. “Dat is verstandig, het migratietempo is op dit moment te hoog. Vervolgens kun je in gesprek over blijvende oplossingen.”

LEES OOK: COA: eind volgend jaar 75.500 plekken nodig voor asielzoekers

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer