main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Op1 - 4 november 2022 — 23:51

‘Tijd voor nuchter debat over bevolkingsgroei in Nederland’

Het is hoog tijd voor een zakelijk debat over de bevolkingsgroei in Nederland. Dat zeggen demograaf Jan Latten en journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen vrijdagavond in Op1. “De kwaliteit van leven in Nederland moet gewaarborgd zijn”, aldus Latten.

Hoewel al decennia wordt verkondigd dat Nederland ‘vol’ is, is het huidige tempo van de bevolkingsgroei volgens de demograaf niet langer houdbaar. Latten: “Dit jaar groeit de bevolking met 200.000 mensen, vrijwel puur door migratie. Als je rekent met gemiddeld twee personen per huis, betekent het dat je 100.000 extra woningen nodig hebt.”

En die woningen zijn er op dit moment niet, weet hij. “De woningbouw loopt terug en de woningvraag explodeert. Maar om de vraag of Nederland vol is te beantwoorden moet je ook kijken naar de druk op collectieve voorzieningen, zoals de zorg en het onderwijs. Het is goed dat de politiek nu over dit onderwerp durft te brainstormen.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Tijd voor nuchter debat’

Volgens journalist Dohmen, die voor het FD onderzoek deed naar de bevolkingsgroei in Nederland, heerste op het onderwerp te lang een taboe. “Politici die in hun tijd omstreden waren hebben hiervoor gewaarschuwd. Bevolkingsgroei heeft altijd de geur gehad van een onderwerp dat ver op de rechterflank van de politiek geparkeerd was.”

“Vooral het politieke midden, waar een groot deel van de macht zit, is er met een grote boog omheen gelopen. Het is hoog tijd om een niet ideologisch maar nuchter en zakelijk debat over bevolkingsgroei te voeren”, zegt Dohmen.

Economie

Volgens de journalist biedt een asielstop, waar partijen op de rechterflank voor pleiten, weinig soelaas. Een belangrijk onderdeel van de discussie is volgens Dohmen hoe we onze economie inrichten. “Ik heb gesproken met mensen in het noorden van Limburg, waar grote distributiecentra verschijnen. We hebben in Nederland niet de arbeidskrachten om daar te laten werken, waardoor we werknemers moeten importeren.

“Je moet je daarom afvragen of je economische groei wil op basis van goedkope arbeid, waarvan je kan uittekenen dat het op een gegeven moment spaak loopt. Je kunt ook kiezen voor automatisering en robotisering”, zegt Dohmen. “Je ontkomt er niet meer aan om harde keuzes te maken.”

Volgens Latten moeten we om bevolkingsgroei door arbeidsmigratie te beperken kijken naar ons eigen arbeidsethos. “Miljoenen mensen werken parttime. Als wij wel een gemakkelijk leven willen leiden, moeten we accepteren dat er heel veel mensen uit het buitenland nodig zijn. De discussie over werken hangt dus samen met bevolkingsgroei.”

Toeslagenstelsel

Daarnaast moet er volgens Latten gekeken worden naar het toeslagenstelsel. “Je zou willen dat meer mensen fulltime gaan werken, maar vaak loont dat niet.” Ook is hij voorstander van gratis kinderopvang. “De mentaliteit moet zijn dat mensen die zich inspannen daarvoor voldoende beloning ontvangen. De afgelopen jaren is dat scheefgegroeid.”

De demograaf is voorstander van een tijdelijke asielstop om de druk in ieder geval tijdelijk van de ketel te halen. “Dat is verstandig, het migratietempo is op dit moment te hoog. Vervolgens kun je in gesprek over blijvende oplossingen.”

LEES OOK: COA: eind volgend jaar 75.500 plekken nodig voor asielzoekers

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer