‘Tijd voor nuchter debat over bevolkingsgroei in Nederland’
Het is hoog tijd voor een zakelijk debat over de bevolkingsgroei in Nederland. Dat zeggen demograaf Jan Latten en journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen vrijdagavond in Op1. “De kwaliteit van leven in Nederland moet gewaarborgd zijn”, aldus Latten.
Hoewel al decennia wordt verkondigd dat Nederland ‘vol’ is, is het huidige tempo van de bevolkingsgroei volgens de demograaf niet langer houdbaar. Latten: “Dit jaar groeit de bevolking met 200.000 mensen, vrijwel puur door migratie. Als je rekent met gemiddeld twee personen per huis, betekent het dat je 100.000 extra woningen nodig hebt.”
En die woningen zijn er op dit moment niet, weet hij. “De woningbouw loopt terug en de woningvraag explodeert. Maar om de vraag of Nederland vol is te beantwoorden moet je ook kijken naar de druk op collectieve voorzieningen, zoals de zorg en het onderwijs. Het is goed dat de politiek nu over dit onderwerp durft te brainstormen.”
Tekst gaat verder onder tweet
Den Haag worstelt met de vraag; is ons land vol? Journalist @JeanDohmen: “Ik denk dat het ook een economisch debat moet zijn.” @JanLatten: “We kunnen ook zelf onze handjes laten wapperen, maar dat loont niet, want dan raken we toeslagen kwijt.” #Op1 pic.twitter.com/YcT6s40Q6M
— Op1 (@op1npo) November 4, 2022
‘Tijd voor nuchter debat’
Volgens journalist Dohmen, die voor het FD onderzoek deed naar de bevolkingsgroei in Nederland, heerste op het onderwerp te lang een taboe. “Politici die in hun tijd omstreden waren hebben hiervoor gewaarschuwd. Bevolkingsgroei heeft altijd de geur gehad van een onderwerp dat ver op de rechterflank van de politiek geparkeerd was.”
“Vooral het politieke midden, waar een groot deel van de macht zit, is er met een grote boog omheen gelopen. Het is hoog tijd om een niet ideologisch maar nuchter en zakelijk debat over bevolkingsgroei te voeren”, zegt Dohmen.
Economie
Volgens de journalist biedt een asielstop, waar partijen op de rechterflank voor pleiten, weinig soelaas. Een belangrijk onderdeel van de discussie is volgens Dohmen hoe we onze economie inrichten. “Ik heb gesproken met mensen in het noorden van Limburg, waar grote distributiecentra verschijnen. We hebben in Nederland niet de arbeidskrachten om daar te laten werken, waardoor we werknemers moeten importeren.
“Je moet je daarom afvragen of je economische groei wil op basis van goedkope arbeid, waarvan je kan uittekenen dat het op een gegeven moment spaak loopt. Je kunt ook kiezen voor automatisering en robotisering”, zegt Dohmen. “Je ontkomt er niet meer aan om harde keuzes te maken.”
Volgens Latten moeten we om bevolkingsgroei door arbeidsmigratie te beperken kijken naar ons eigen arbeidsethos. “Miljoenen mensen werken parttime. Als wij wel een gemakkelijk leven willen leiden, moeten we accepteren dat er heel veel mensen uit het buitenland nodig zijn. De discussie over werken hangt dus samen met bevolkingsgroei.”
Toeslagenstelsel
Daarnaast moet er volgens Latten gekeken worden naar het toeslagenstelsel. “Je zou willen dat meer mensen fulltime gaan werken, maar vaak loont dat niet.” Ook is hij voorstander van gratis kinderopvang. “De mentaliteit moet zijn dat mensen die zich inspannen daarvoor voldoende beloning ontvangen. De afgelopen jaren is dat scheefgegroeid.”
De demograaf is voorstander van een tijdelijke asielstop om de druk in ieder geval tijdelijk van de ketel te halen. “Dat is verstandig, het migratietempo is op dit moment te hoog. Vervolgens kun je in gesprek over blijvende oplossingen.”
LEES OOK: COA: eind volgend jaar 75.500 plekken nodig voor asielzoekers
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal
- CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
- Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
- Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
- Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!
Podcast WNL Haagse Lobby
Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?
Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:
- Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
- Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
- En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.
Luister via je favoriete podcastapp!
Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…
Lees meerDe voorzitter van de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), is dit weekend opgestapt vanwege een klacht over machtsmisbruik. Volgens Sjoerd…
Lees meerGoed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…
Lees meerTwee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…
Lees meerHet lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…
Lees meerVoorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….
Lees meerDe politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…
Lees meerAVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…
Lees meerDe rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…
Lees meerHet toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…
Lees meerDe omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…
Lees meerBurgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…
Lees meerDoor het hete najaar zorgen vlinders dit jaar voor een tweede generatie aan nakomelingen. De oproep van ecoloog Albert Vliegenthart is dan ook om op…
Lees meerSteeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerDe bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met…
Lees meer