Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bakkers dreigen bij bosjes om te vallen: ‘Ik moet 8000 euro per maand extra betalen’

Steeds meer bakkers zien zich genoodzaakt het bijltje erbij neer te leggen. Door de hoge energiekosten kost het stoken van ovens simpelweg te veel geld. Bakkers die nu nog net het hoofd boven water houden, zijn bang uiteindelijk toch kopje onder te gaan.

Oplopende energiekosten, hogere benzineprijzen die betaald moeten worden voor vervoer van hun producten en de alsmaar duurder wordende grondstoffen. "Vroeger was een kilo graan 35 euro en nu bijna 100 euro. Nou reken maar uit. Dat gaat hard", zegt bakker Paul Alkemade, met een zaak in Anna Paulowna, tegen NH Nieuws.

Brood duurder

Het is de bittere realiteit voor bakkers, die noodgedwongen de stijgende kosten moeten doorbereken in hun producten, anders is het voor hen niet meer haalbaar overeind te blijven. Dat betekent wel dat de consument steeds dieper in de buidel moet tasten voor een croissantje of huisgemaakt volkorenbrood.

Momenteel betaalt een broodliefhebber al 10 procent meer dan voorheen. "En de verwachting is dat dit gaat stijgen. Het zou zomaar kunnen dat het de komende maanden nog wel 10 of 15 procent omhoog gaat", zegt Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de bakkerij (NVOB).

Bakkerijketen D'n Bekker

Bakkerijketen D’n Bekker, met zes bakkerswinkels in Noord-Brabant, heeft zijn deuren inmiddels gesloten. "Tot ons grote verdriet hebben wij dit helaas moeten besluiten", schrijft de terneergeslagen eigenaar Hans van Duijvenvoorde aan zijn klanten. "Wegens de extreme prijsverhogingen van onze grondstoffen en de elektra is het niet meer haalbaar om ons prachtige werk voort te zetten"

Niet alleen in Noord-Brabant, maar door heel Nederland kampen bakkers met dezelfde problemen. "Ik moet per maand 8000 euro extra betalen. Waar moet ik dat vandaan halen?", vraagt Koert van Egmond, eigenaar van een bakkerij in Venekamp, zich af bij Goedemorgen Nederland. "Ik kan moeilijk een broodje een tientje maken. Dat moet eigenlijk wel, maar de klant gaat dat niet betalen."

Compensatie kabinet

Het kabinet heeft bakkers een compensatie beloofd. Voordat de regeling geldt, moeten de ondernemers nog wel hun geduld bewaren tot in ieder geval het tweede kwartaal van 2023. "Hierover zijn twee klachten", vertelt financieel journalist bij het FD Jean Dohmen. "De regeling komt te laat en de drempel ligt vrij hoog."

Dohmen doelt op de eis dat de energiekosten minimaal overeenkomen met 12,5 procent van de omzet. Volgens Dohmen zit er bij het kabinet "aarzeling om te veel en te snel steun te geven".

LEES OOK: Compensatie voor de energiekosten mkb’ers: ‘Een kortetermijnoplossing’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau