Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Universitair docent: stop met pushen leerlingen naar universiteit

Peter Visser

Universitair docent Marieke de Hoon vindt dat we in Nederland leerlingen "pushen" naar hoger onderwijs, terwijl scholieren en de samenleving daar vaak niet bij gebaat zijn. Ze pleit in Goedemorgen Nederland op NPO 1 voor een herwaardering van praktijkopleidingen.

"Er is een groot probleem in onze samenleving. We hebben een soort perceptie dat iedereen maar naar de universiteit moet. Volgens mij is het zo dat er heel veel studenten naar de universiteit komen die daar misschien niet helemaal voor geschikt zijn", zegt De Hoon. "We moeten af van de gedachte dat je beter bent als je naar de universiteit bent geweest."

De docent internationaal strafrecht denkt dat we als samenleving strenger selecteren op wat we nodig hebben. "Ongedacht wat het niveau is, mbo, hbo of universitair; je bent een belangrijk onderdeel van de samenleving. Als iedereen naar de universiteit gaat krijg je ook dat mensen studies gaan doen waar ze niet zo goed in zijn. Daar heb je minder aan dan dat ze zouden werken in de zorg of het onderwijs."

'Leiden op voor werkloosheid'

De Hoon reageert met haar pleidooi op een interview van directeur van uitzendbureau Randstad Dominique Hermans met De Telegraaf. Volgens Hermans is de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland groter dan in andere landen mede doordat we niet kritisch zijn op onze opleidingen.

Zo zouden een mbo-opleiding tot sportleraar of een master in de kunsten te weinig toekomstperspectief bieden. "We leiden mensen op voor werkloosheid", zegt Hermans tegen de krant.

De topvrouw is "verbaasd dat we ons niet beter voorbereiden op de vergrijzing die nog gaat komen". Ze pleit voor "combipakketten" op opleidingen. Zo moeten toekomstige nagelstylisten ook een opleiding pedagogiek krijgen, zodat wanneer ze geen werk vinden in hun vakgebied, ze in het onderwijs aan de slag kunnen.

'Opleidingen ontmoedigen'

"Ik denk dat je nog veel strenger mag zijn", reageert VVD-Kamerlid Mariëlle Paul. "Bij een aantal beroepen hebben we echt tekorten." Haar partij pleit ervoor om opleidingen te promoten die opleiden voor sectoren met grote tekorten en andere opleidingen waar nodig te ontmoedigen. "Je moet kritisch kijken naar opleidingen die wel leuk zijn, maar opleiden voor werkloosheid."

Volgens Paul gaat dat idee samen met haar liberale gedachtegoed. "Het individu heeft er ook niets aan als je een opleiding doet waar je uiteindelijk niet mee aan de bak kunt."

LEES OOK: Mbo’ers betalen meer rente over studieschuld dan hooggeschoolden: ‘Dit beperkt de instroom’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau