main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 oktober 2022 — 13:41

Grote gemeenten zien nog geen heil in wapenstok voor boa’s

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) krijgen in veel grote gemeenten toch geen wapenstok, zo blijkt uit navraag van ANP. Sinds deze zomer kunnen gemeenten een vergunning hiervoor aanvragen bij de lokale driehoek, maar dit heeft er nog niet toe geleid dat de wapenstok op veel meer plekken beschikbaar is gekomen voor de boa’s.

Zo zeggen onder meer Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Maastricht, Leiden, Delft en Arnhem nog niet te weten of de wapenstok tot de standaarduitrusting van de boa moet gaan behoren. Dit is de status bij 11 van de 32 ondervraagde gemeenten. Delft zegt dat dit jaar eerst is gestart met onder meer handboeien. “Maar aan een verdere uitrusting met geweldsmiddelen zijn we nog niet toe.” Bij meerdere van deze gemeenten lopen de gesprekken nog volop.

Geen wapenstok

Dertien gemeenten, waaronder Rotterdam, Almere, Eindhoven, Deventer, Apeldoorn, Nijmegen, Tilburg en Alphen aan den Rijn, willen hun boa’s geen wapenstok geven. Zo stelt Alphen aan den Rijn dat er geen sprake is van structurele problemen “die aanleiding zijn voor het bewapenen van de boa’s”. Ook zegt de Zuid-Hollandse gemeente goede ervaringen te hebben met de bodycam die de boa’s dragen “en die in de overgrote meerderheid van de gevallen preventief goed werkt”.

In juni schreef minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) aan de Kamer dat gemeenten een aanvraag kunnen starten bij de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester). De driehoek adviseert de minister, die uiteindelijk beslist. Van de ondervraagde gemeenten zeggen Breda, Ede, Den Bosch, Zoetermeer, Alkmaar en Haarlemmermeer dat boa’s nu al een wapenstok hebben of deze zullen krijgen.

In Nederland werken ongeveer 23.000 boa’s, onder meer als handhavers voor gemeenten, voor boswachters en in het openbaar vervoer. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse BOA Bond pleiten al langer voor de wapenstok bij boa’s, zeker toen de agressie tegen hen toenam toen zij moesten controleren op de naleving van de coronamaatregelen.

Reactie BOA Bond

Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, laat weten tevreden te zijn met de uitkomst, omdat veel gemeenten al weten dat ze een wapenstok in gaan voeren of bezig zijn met nadenken hierover. Wel benoemt hij dat aanvragen van gemeenten stuiten op bureaucratie. Dat heeft er volgens hem mee te maken dat de politie en het OM met een lijst met criteria zijn gekomen.

Dit beeld wordt bevestigd door Richard Gerritsen, voorzitter bij vakbond BOA ACP. “We zijn teleurgesteld over de extra informatie die nodig is. De extra bureaucratie vertraagt de boel.” De politie zegt in reactie hierop dat er, omdat er door boa’s verschillen werden ervaren in adviezen en toekenningen, behoefte was aan meer transparantie. “Die is er gekomen door een uitgebreide motivatie bij een besluit op basis van een afwegingskader. Dat maakt het besluitvormingsproces meer arbeidsintensief.”

LEES OOK: Vakbonden willen back-up bij controle nachtclubs: ‘Boa mag niet slachtoffer worden van dadendrang burgemeesters’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer