main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
10 februari 2022 — 17:29

Vakbonden willen back-up bij controle nachtclubs: ‘Boa mag niet slachtoffer worden van dadendrang burgemeesters’

Boa’s willen zaterdagnacht extra hulp als zij moeten controleren of de nachtclubs tegen de regels opengaan. Volgens vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boabond is het niet veilig genoeg als boa’s in hun eentje de sluitingstijden van de nachtclubs moeten handhaven.

Omdat de politie staakt vanwege cao-onderhandelingen, vragen de vakbonden de Arbeidsinspectie om te controleren of boa’s hun werk wel veilig kunnen doen. “Normaliter doen boa’s dit werk enkel in samenwerking met de politie”, aldus de vakbonden. “Een boa in uniform, die nog steeds niet over de benodigde verdedigingsmiddelen beschikt, mag niet het slachtoffer worden van dadendrang van de burgemeesters.”

De Inspectie SZW laat weten de klacht van de boa’s binnen te hebben gekregen en deze in behandeling te nemen. “Maar we kondigen nooit van tevoren aan of we gaan inspecteren”, aldus een woordvoerder.

De vakbond heeft met meerdere gemeenten overlegd over wat de plannen zijn. Sommige gemeenten willen gewoon gaan handhaven, terwijl andere gemeenten zeggen dat er niet wordt gehandhaafd zonder politie. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet donderdag weten te willen handhaven.

LEES OOK: Amsterdamse clubs zaterdag open ondanks dreiging dwangsom: ‘Verandert niks’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer