main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2022 — 10:19

Grote teleurstelling over uitblijven asielwet: ‘Presterend vermogen van de overheid daalt alleen maar’

Het akkoord binnen het kabinet over de asielwet blijft uit, tot grote teleurstelling van burgemeesters. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, voelt zich “tot op zekere hoogte” in de steek gelaten door het Rijk. Ze maant het kabinet tot haast en wijt het feit dat er nog steeds geen oplossing is voor de opvang en doorstroom van asielzoekers aan het “totaalgebrek aan samenwerking op rijksniveau”. “Echt, het presterend vermogen van de overheid is de afgelopen maanden alleen maar verder naar beneden toegegaan.”

Spies benadrukt dat ze niet alleen op staatssecretaris Eric van de Burg (Asiel) doelt. “Het is ook de Tweede Kamer die het hem zo goed als onmogelijk maakt om met die asielwet te komen. Dus je kan het niet op het bord van één bewindspersoon leggen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En de mensen die in Ter Apel niet het veilige dak boven hun hoofd krijgen, plukken hier “de wrange vruchten van”.

Van der Burg ziet heil in een nieuwe asielwet die de spreiding van asielzoekers moet regelen. Deze moet onder meer gemeenten die weigeren mee te werken dwingen opvangplaatsen te creëren. Deze wet had er eigenlijk al op 1 oktober moeten liggen, maar is er nog altijd niet vanwege politieke onwil. “Iedere keer leveren de gemeenten wat is afgesproken, en blijft het Rijk achter”, stelt Spies. “Wij vinden als vereniging van Nederlandse gemeenten dat die wet kan helpen.”

Weerstand

Naar verwachting is er deze week een crisisberaad. “Je mag verwachten dat ze er nu toch eindelijk wel eens uitkomen”, zegt Carla Joosten, politiek redacteur bij EW Magazine, daarover. “Ze hebben nu al zoveel crisisberaden gehad, en volgens mij zitten we al jaren met dit probleem, maar acuut sinds deze zomer.”

Vooral binnen de VVD, de partij van Van den Burg, is weerstand. “De VVD wil geen dwang. De linkse partijen, ChristenUnie en D66, willen dat wel. Het CDA hangt er een beetje tussen zoals altijd”, zegt Joosten. “Ik zou zeggen: gemeenten, kom uit jezelf met een praktische oplossing. Bedenk iets creatiefs.”

‘Presterend vermogen van de overheid daalt afgelopen maanden alleen maar’

Spies geeft aan dat verschillende problemen al iedere keer op het bordje van gemeenten terechtkomen. “We hebben een deal met de staatssecretaris en de Rijksoverheid dat gemeenten tot 1 januari die crisisnoodopvang zouden regelen, meer statushouders zouden huisvesten. Een heel parket van afspraken dat eenzijdig geschonden wordt door het Rijk.”

Spies somt op: “We hebben al tweeënhalf  jaar ons stinkende best gedaan om al die coronamaatregelen uitgevoerd en nageleefd te krijgen. Toen kwamen de mensen uit Oekraïne. In totaal hebben gemeenten in Nederland plek geboden aan zo’n 60.000 mensen, omdat het COA dat niet kon. Nu hebben we een crisis bij het COA, bij de IND, en opnieuw wordt naar de gemeenten gekeken om harder te lopen en beter te presteren dan de Rijksoverheid op dit moment doet.”

Tijdelijk?

Er wordt binnen het kabinet onder meer besproken of de asielwet tijdelijk zou moeten zijn, omdat gemeenten zouden worden gedwongen tot opvang. Anderen vinden juist dat de wet permanent moet worden ingevoerd, omdat het anders zomaar zou kunnen dat dezelfde situatie zich over een aantal jaar weer voordoet.

“Ik vind dat echt gepeuter in de marge, met alle respect”, zegt Spies. “We hebben al een jaar of twintig de afspraak dat er voor de mensen die in Nederland mogen blijven, de verblijfsgerechtigden, er naar aantal inwoners die een gemeente heeft, ook mensen opgevangen moeten worden. Die wet is er al twintig jaar, dus die dwang zoals sommigen dat dan willen zeggen hebben we ook al twintig jaar. Iedere gemeente leeft naar vermogen inspanning om die mensen te kunnen huisvesten.” Provincies moeten daarop toezien, zegt Spies.

Dat een aantal gemeenten daarin achterblijft, snapt Spies wel, zo geeft ze aan. “Op dit moment is het heel erg ingewikkeld om mensen überhaupt te huisvesten. Ik hoef niemand te vertellen dat we op dit moment te weinig woningen hebben voor iedereen die een huis zoekt. Extra mensen huisvesten betekent nog meer druk op die woningmarkt, en nog langere wachtlijsten voor mensen die daar soms al tot 8 jaar op staan. Dus dat is heel erg vervelend.”

Maar, beklemtoont de burgemeester: “Tegelijkertijd kunnen we ook niet wegkijken van het probleem wat er nu eenmaal is voor mensen die door een procedure zijn heengegaan waarmee bepaald is dat zij permanent in Nederland mogen blijven, dat wij hen ook op moeten vangen. Gemeenten die dat niet doen mogen daar ook op aangesproken worden.”

LEES OOK: Van der Burg: verbeteren asielopvang wordt een enorme uitdaging

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

Den Haag is nog altijd druk met wat ze met de middenhuur willen doen. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het…

Lees meer

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer

Zwijndrecht levert statistisch de meeste zonnestroom in Nederland

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

70-jarige Arnhemmer opgepakt na explosies slijterijen in Den Haag

De politie heeft een 70-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie explosies in het centrum van Den Haag. De explosies waren…

Lees meer

Undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen voor zijn boek ‘Undercover aan het werk’. Juryvoorzitter Annegriet Wietsma maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een uitzending…

Lees meer

Eerste Oranjefans stromen de fanzone binnen in Hamburg

De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein…

Lees meer

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer