main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2022 — 11:47

Jeugdbescherming in zwaar weer door personeelstekort: ‘Code zwart’ dreigt

Jeugdbeschermers in de jeugdzorg leggen de werkzaamheden vandaag stil. Zij staken omdat de problemen rond het personeelstekort in de sector maar niet worden opgelost. “De werklast moet nu naar beneden”, benadrukt FNV-bestuurder jeugdzorg Maaike van der Aar bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Anders is het code zwart.”

Als de werklast niet vermindert “kijken we naar een sterfhuisconstructie”, stelt Van der Aar. “Want wij kunnen in deze sector, met dit personeel en met dit geld, niet alles blijven doen wat wij moeten doen.” Dus komen werkzaamheden te vervallen en dreigt code zwart, volgens de bestuurder.

Personeelstekorten

In dit geval gaat het om personeelstekort in de jeugdbescherming, een onderdeel van de jeugdzorg. Personeel die daarin werkzaam is schiet mensen te hulp die – na beoordeling van de rechter – zich in de meest nijpende of dringende situaties bevinden.

Omdat jeugdbeschermers handen tekort komen, moeten zij in sommige gevallen gedwongen ‘nee’ verkopen aan kinderen die hun hulp hard nodig hebben. Zo zijn sinds enkele weken telefonische spreekuren grotendeels geschrapt en daar komen per vandaag enkele volledige bureaudiensten bij.

‘Ministerie reageert niet’

Volgens Van der Aar “reageert het ministerie totaal niet” en ziet zij “geen enkele beweging naar een oplossing”. Ook niet bij gemeentes. “Dat is ontzettend frustrerend. Wij willen niet staken, maar met deze capaciteiten en met dit geld kunnen wij niets anders doen.”

Het verlenen van crisiszorg en de huisbezoeken gaan vooralsnog wel door. Dit laatste komt echter over twee weken te vervallen als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) de oproep van FNV Jeugdzorg niet serieus neemt. Over maand volgt dan mogelijk een overleg voor meer acties.

Gemeentes verantwoordelijk voor jeugdzorg

Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, heeft niet het idee dat deze zaak voldoende leeft bij het kabinet. “Dat gevoel hebben wij als gemeente al een hele tijd.”

Gemeentes hebben vanaf 2015 de volledige verantwoordelijkheid gekregen voor jeugdzorg en opvoedingsondersteuning. Om die taken goed te vervullen hebben gemeentes “veel te weinig geld gekregen van het kabinet”, uit Spies kritisch. “Tegelijkertijd kunnen wij de problemen in de jeugdzorg niet oplossen met alleen maar meer geld.”

Extra geld naar jeugdzorgmedewerkers kan wel enig soelaas bieden, maar voor de lange termijn vindt Spies het veel belangrijker om naar preventie te kijken. “We zullen heel basaal terug moeten naar gezinnen, naar ouders. Waar dingen al vaak in het begin niet goed genoeg gaan”, zegt de burgemeester. “Wij mogen de kinderen die echt in nood zitten niet aan hun lot overlaten.”

LEES OOK: Grote problemen in de jeugdzorg: ‘Voor de meest kwetsbare kinderen, is het het slechtst geregeld’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer