main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen.
Op1 - 13 mei 2022 — 22:53

Grote problemen in de jeugdzorg: ‘Voor de meest kwetsbare kinderen, is het het slechtst geregeld’

Het is momenteel niet best gesteld met de jeugdzorg in Nederland. Dat is een probleem waar staatssecretaris Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen zich in de Tweede Kamer over buigt. “Het belangrijkste dat ik tegenkwam is dat we het voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland, het slechtst geregeld hebben.”, zegt hij in Op1 op NPO 1.

Van Ooijen noemt het “verschrikkelijk pijnlijk” dat de kinderen die het erg zwaar hebben niet goed geholpen kunnen worden. “Juist voor die kinderen moeten wij het het beste doen en doen wij het eigenlijk heel slecht.”

Tekst gaat verder onder tweet

Hervorming

Van Ooijen presenteerde vanmiddag in de Kamer een plan om de jeugdzorg drastisch te veranderen. “Ik sprak ouders die erachter kwamen dat hun dochter een eetstoornis had. Zij zagen hun kind op een ravijn aflopen. Ze stond op een wachtlijst van 9 maanden.”

In 2015 vond er in de jeugdzorg al een hervorming plaats. “Dat was de grote hoop dat het tot grote veranderingen zou leiden. Helaas is dat niet uitgekomen”, reageert Van Ooijen. Toen hebben “onbedoelde effecten dramatisch” opgetreden. Daarom wil Van Ooijen nu stevige veranderingen doorvoeren.

Rol van ouders

Het is eigenlijk alleen maar erger geworden, met het aantal kinderen dat zich meldt bij een jeugdzorginstelling. Voorheen waren het 1 op de 27 kinderen die aanklopte bij een instelling, nu ligt dat aantal op 1 op de 7 en in sommige gemeenten zelfs 1 op de 5. Dit cijfer wil overigens niet direct zeggen dat er meer ernstige gevallen bijkomen. Het is eerder de manier waarop er naar problemen gekeken wordt dat is veranderd. “Ik sprak met een school die een afspraak had met een jeugdorganisatie. Dat ging over examenstress. Dan denk ik, hoort dat niet bij het normale leven?”, stelt Van Ooijen.

De trend met zware gevallen is de afgelopen jaren stabiel gebleven terwijl het aantal lichte gevallen enorm is gestegen, concludeert Van Ooijen. De oorzaak daarvan ligt volgens hem ook deels bij de ouders van het kind. “Zij moeten meer steun krijgen bij opvoedingsvragen”, volgens Van Ooijen. “Wat wij hebben gezien dat wel werkt is een team met goede professionals. Die meteen zelf allerlei vragen kunnen beantwoorden. Zonder meteen de ouders naar een specialist door te sturen.”

Marktwerking

Een ander probleem is de huidige marktwerkging van de jeugdzorg. Ook dat ziet Van Ooijen graag veranderen. “We hebben gezien dat op sommige plekken excessief winst wordt gemaakt, dat kan natuurlijk niet”, weet Van Ooijen. Daarnaast komen er steeds meer instellingen bij. “De marktwerking is daarin veel te ver doorgeschoten. In de manier waarin we jeugdzorg inkopen moeten we veranderingen doorvoeren.”

Tekst gaat verder onder tweet

Veel bevoegdheid ligt nu nog bij de gemeente. Die stellen voorwaarden waar een jeugdzorginstelling aan moet voldoen en iedereen die daaraan voldoet krijgt een contract. “Dit soort constructies zijn alleen maar voor hele specifieke zorgvormen nuttig, maar niet voor de algemene zorgvorm.”

LEES OOK: Inspecties: wachtlijsten in jeugdzorg nog steeds veel te lang door personeelstekorten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.

Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!

Podcast: WNL Haagse Lobby

Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?

Te gast zijn:

  • Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
  • Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
  • Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord

Luister nu terug als podcast!

Het Misdaadbureau: ‘Vrouwen moorden anders dan mannen’

Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…

Lees meer

Voorzitter van VNO-NCW Noord over herstelfonds Groningen: ‘Belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien’

Nu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…

Lees meer

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…

Lees meer

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…

Lees meer

Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…

Lees meer

Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

 De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…

Lees meer

Haringhappers opgelet: haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…

Lees meer

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….

Lees meer

Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…

Lees meer

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…

Lees meer

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…

Lees meer

NS compenseert gedupeerden storing ‘ruimhartig’

De NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…

Lees meer

Hoe wordt Groningen dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? Vanavond in WNL Haagse Lobby

De komende twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. 22 miljard heeft…

Lees meer