main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2022 — 11:47

Jeugdbescherming in zwaar weer door personeelstekort: ‘Code zwart’ dreigt

Jeugdbeschermers in de jeugdzorg leggen de werkzaamheden vandaag stil. Zij staken omdat de problemen rond het personeelstekort in de sector maar niet worden opgelost. “De werklast moet nu naar beneden”, benadrukt FNV-bestuurder jeugdzorg Maaike van der Aar bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Anders is het code zwart.”

Als de werklast niet vermindert “kijken we naar een sterfhuisconstructie”, stelt Van der Aar. “Want wij kunnen in deze sector, met dit personeel en met dit geld, niet alles blijven doen wat wij moeten doen.” Dus komen werkzaamheden te vervallen en dreigt code zwart, volgens de bestuurder.

Personeelstekorten

In dit geval gaat het om personeelstekort in de jeugdbescherming, een onderdeel van de jeugdzorg. Personeel die daarin werkzaam is schiet mensen te hulp die – na beoordeling van de rechter – zich in de meest nijpende of dringende situaties bevinden.

Omdat jeugdbeschermers handen tekort komen, moeten zij in sommige gevallen gedwongen ‘nee’ verkopen aan kinderen die hun hulp hard nodig hebben. Zo zijn sinds enkele weken telefonische spreekuren grotendeels geschrapt en daar komen per vandaag enkele volledige bureaudiensten bij.

‘Ministerie reageert niet’

Volgens Van der Aar “reageert het ministerie totaal niet” en ziet zij “geen enkele beweging naar een oplossing”. Ook niet bij gemeentes. “Dat is ontzettend frustrerend. Wij willen niet staken, maar met deze capaciteiten en met dit geld kunnen wij niets anders doen.”

Het verlenen van crisiszorg en de huisbezoeken gaan vooralsnog wel door. Dit laatste komt echter over twee weken te vervallen als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) de oproep van FNV Jeugdzorg niet serieus neemt. Over maand volgt dan mogelijk een overleg voor meer acties.

Gemeentes verantwoordelijk voor jeugdzorg

Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, heeft niet het idee dat deze zaak voldoende leeft bij het kabinet. “Dat gevoel hebben wij als gemeente al een hele tijd.”

Gemeentes hebben vanaf 2015 de volledige verantwoordelijkheid gekregen voor jeugdzorg en opvoedingsondersteuning. Om die taken goed te vervullen hebben gemeentes “veel te weinig geld gekregen van het kabinet”, uit Spies kritisch. “Tegelijkertijd kunnen wij de problemen in de jeugdzorg niet oplossen met alleen maar meer geld.”

Extra geld naar jeugdzorgmedewerkers kan wel enig soelaas bieden, maar voor de lange termijn vindt Spies het veel belangrijker om naar preventie te kijken. “We zullen heel basaal terug moeten naar gezinnen, naar ouders. Waar dingen al vaak in het begin niet goed genoeg gaan”, zegt de burgemeester. “Wij mogen de kinderen die echt in nood zitten niet aan hun lot overlaten.”

LEES OOK: Grote problemen in de jeugdzorg: ‘Voor de meest kwetsbare kinderen, is het het slechtst geregeld’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer