main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2022 — 10:00

Worden alle gemeenten verplicht statushouders voorrang te geven? ‘Het zal geen verschil maken’

De mogelijkheid bestaat dat alle gemeenten straks verplicht worden om vrijgekomen woningen met voorrang aan te wijzen voor statushouders. Een belangrijke adviseur van het kabinet, de Adviesraad Migratie, komt vandaag met een rapport hierover en vindt dat het kabinet die verplichting moet herinvoeren.

Deze regeling bestond overigens al eerder, maar werd in 2017 afgeschaft. Meerdere Nederlandse kranten denken echter dat de kans bestaat dat de verplichting weer terugkomt, gebaseerd op het rapport van de Adviesraad. Hiermee zou het Rijk uitstralen dat er echt sprake is van een urgent probleem wat betreft de asielcrisis. Veel azc’s in Nederland lopen namelijk over, mede omdat statushouders niet doorstromen naar een woning.

‘Deze wet zal niet veel verschil maken’

Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf (D66) denkt dat “deze wet niet veel verschil zal maken”. Omdat in de praktijk veel gemeentes – zonder daartoe gedwongen te worden – statushouders al voorrang verlenen.

Het probleem zit volgens de D66’er vooral in het woningtekort. “Daar moet je vaart in maken”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Pas dan kan het probleem in praktijk opgelost worden. Het woningtekort heeft in haar ogen “de absolute prioriteit” om nu mee aan de slag te gaan. “Om ervoor te zorgen dat je die gemeentes ontlast” en om te voorkomen dat “je niet meer zulke moeilijke keuzes moet maken”.

Discussie

De verplichting zal hoe dan ook weer tot veel discussie leiden. Zoals dat ook gebeurde binnen de coalitie over gemeentes verplichten asielzoekers op te vangen. Uiteindelijk ging de VVD toch overstag, onder druk van de andere coalitiepartijen D66, CDA en de ChristenUnie.

Eind van de week zal staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) meer duidelijkheid geven over de mogelijke dwangwet.

LEES OOK: Kritiek op huisvestingsplannen Hugo de Jonge: ‘Ik ben tegen statushouders voorrang geven’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer