Haast geboden bij asielwet: hoe staat het ervoor?
Is de kogel nu wel of niet door de kerk bij de VVD over de veelbesproken asielwet? Met name het puntje dwang ligt niet alle liberalen even lekker. Al schrijft De Telegraaf dat binnen de coalitiepartij akkoord is over de asielwet.
Bronnen melden aan de krant dat de VVD kan leven met het feit dat weigergemeenten gedwongen kunnen worden hun steentje bij te dragen aan asielopvang. De VVD wilde hier oorspronkelijk niet in mee, maar zou dus zijn bezweken onder de druk van D66, CDA en ChristenUnie.
Komende dagen zitten fractievoorzitters met elkaar om tafel om uiterlijk vrijdag de laatste klap te geven op de asielwet. Verwachting is dat er weinig zal veranderen en dat er aan ‘spreiden en verleiden’ – wat inhoudt dat opvangplaatsen verplicht moeten worden geleverd – niet gesleuteld zal worden.
Er is overigens wel haast geboden bij het tot elkaar komen voor de asielwet. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil namelijk dat de nieuwe wet op 1 januari inwerking treedt. Alvorens dat mogelijk moeten er eerst nog een handjevol procedures doorlopen worden. Zoals akkoord over het wetsvoorstel in zowel de Eerste- als de Tweede Kamer.
Ontevredenheid burgemeesters
Er is ook gesteggel bij de burgemeesters onderling. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, is het devies, maar in praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Tot ergernis van onder andere de burgervader van Vlaardingen Bert Wijbenga. Hij zei bij Op1 dat gemeenten die zich inzetten voor asielopvang “ook willen zien dat hun buren dat doen”.
Tekst gaat verder onder de tweet.
De gemeente Westland doet veel te weinig om asielzoekers op te vangen, zegt burgemeester @bertwijbenga van buurgemeente Vlaardingen. ''Zij hebben veel arbeidsmigranten werken in de kassen. En die wonen voor een groot deel in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.'' #Op1 pic.twitter.com/iJSvzxCVus
— Op1 (@op1npo) October 18, 2022
Er moet volgens Wijbenga “druk op de ketel dat asielzoekers verdeeld worden over het land en dat wij de lasten met elkaar goed verdelen”. Wijbenga pleit ervoor dat gemeentes, die niet meewerken, met naam en toename genoemd moeten worden en “dat wij die een zet geven”.
Veel discussie
Veel belangrijke dossiers, zoals de asielwet maar ook de stikstofplannen, blijven maar op de plank liggen. Definitieve afspraken blijven deels uit. “Dat heeft te maken met problemen die de afgelopen tien jaar geleidelijk aan hebben opgestapeld en die partijen gedeeltelijk voor zich uitschuiven”, verklaart econoom Coen Teulings bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
LEES OOK: Van der Burg: verbeteren asielopvang wordt een enorme uitdaging
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer