main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2022 — 10:09

VVD-fractievoorzitter Enschede Malkis Jajan hekelt asielwet: ‘Het échte probleem is dat er veel te veel mensen binnenkomen’

Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid voor de VVD, streeft ernaar om deze week met een asielwet te komen. Dat zou het eindpunt moeten betekenen van een hobbelige periode van ellenlange rijen, onrust en ‘mensonterende toestanden’ bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Voorlopig zijn de coalitiepartijen – met uitzondering van de grootste partij, de VVD – akkoord over de nieuwe wet. In de studio bij Goedemorgen Nederland zit Malkis Jajan, VVD-fractievoorzitter in de gemeente Enschede. Hij kent twee bezwaren tegen de asielwet.

Ten eerste: “Je wilt als land niet meer mensen opvangen dan je kunt,” zegt Jajan. “Als er dan een wet is waarbij je gemeenten kunt verplichten om asielzoekers op te nemen, dan vervalt de prikkel om iets aan de instroom te doen.”

Andere coalitiepartijen

Daarnaast wil je natuurlijk draagvlak hebben voor asielopvang, vervolgt hij. En verplichting is niet goed voor het draagvlak. Kortom, hij begrijpt de bezwaren van zijn partij. Het échte probleem is volgens Jajan dat er veel te veel mensen binnenkomen. “Je kunt wel blijven spreiden, maar het probleem blijft eveneens.”

Hij heeft wel het gevoel dat er geluisterd wordt naar de kritiek van de VVD. Wat hem wel heeft verbaasd is dat het CDA niet te horen is in deze discussie. “Ik hoor Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge altijd zeggen dat we minder migratie moeten hebben, maar als het erop aankomt, hoor ik niets bij zo’n wet. Dus dat vind ik bijzonder. Maar ook D66 en ChristenUnie hoor ik niet over de instroom.”

Opvang

Het Centraal Opvang Asiel (COA) komt 10.000 plekken te kort. Jajan is niet verbaasd over de problemen bij het COA: “Onze ervaringen met het COA zijn niet altijd goed”, verklaart hij.

De crux zit echter wederom bij de instroom, zegt Jajan. “Als er veel mensen blijven komen, dan dweil je met de kraan open.” Als de instroom drastisch omlaaggaat, kunnen wij voor de mensen die er nu zijn een oplossing vinden, verzekert de VVD’er. “Gemeenten zijn daar dan echt wel toe bereid. Maar als wij geen oplossing in zicht hebben voor de lange termijn, dan zeggen gemeenten ook: hier stopt het.”

Bussen van Ter Apel naar Amsterdam

Volgens huisarts Güven Yildiz, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, kun je de instroom niet zomaar beperken. Tenslotte kun je ziekten en oorlogen ook niet zomaar stoppen. Vrijwel iedere Nederlander vindt dat opvang nodig is als mensen in nood zijn, repliceert Amerikadeskundige Willem Post. “Maar het is wel zo dat naar het rijk Europa steeds meer mensen uit Afrika en Azië komen,” aldus Post.

Hij vervolgt: “Dadelijk krijgen we bussen vanuit Ter Apel met vier of vijfduizend statushouders of asielzoekers naar Amsterdam, zoals dat ook in Amerika gebeurt vanaf de grens met Mexico naar het noorden.”

Volgens Jajan is het ook geen onwil, maar een kwestie van: wat kun je? “Ons sociale stelstel staat onder druk.” Allesomvattend, verklaart Jajan: “Ik gun iedereen wat wij in Nederland hebben, maar we moeten ook realistisch zijn.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Veiligheidsberaad: asieldeal voor 2023 ‘niet realistisch’


Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer