main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2022 — 10:09

VVD-fractievoorzitter Enschede Malkis Jajan hekelt asielwet: ‘Het échte probleem is dat er veel te veel mensen binnenkomen’

Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid voor de VVD, streeft ernaar om deze week met een asielwet te komen. Dat zou het eindpunt moeten betekenen van een hobbelige periode van ellenlange rijen, onrust en ‘mensonterende toestanden’ bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Voorlopig zijn de coalitiepartijen – met uitzondering van de grootste partij, de VVD – akkoord over de nieuwe wet. In de studio bij Goedemorgen Nederland zit Malkis Jajan, VVD-fractievoorzitter in de gemeente Enschede. Hij kent twee bezwaren tegen de asielwet.

Ten eerste: “Je wilt als land niet meer mensen opvangen dan je kunt,” zegt Jajan. “Als er dan een wet is waarbij je gemeenten kunt verplichten om asielzoekers op te nemen, dan vervalt de prikkel om iets aan de instroom te doen.”

Andere coalitiepartijen

Daarnaast wil je natuurlijk draagvlak hebben voor asielopvang, vervolgt hij. En verplichting is niet goed voor het draagvlak. Kortom, hij begrijpt de bezwaren van zijn partij. Het échte probleem is volgens Jajan dat er veel te veel mensen binnenkomen. “Je kunt wel blijven spreiden, maar het probleem blijft eveneens.”

Hij heeft wel het gevoel dat er geluisterd wordt naar de kritiek van de VVD. Wat hem wel heeft verbaasd is dat het CDA niet te horen is in deze discussie. “Ik hoor Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge altijd zeggen dat we minder migratie moeten hebben, maar als het erop aankomt, hoor ik niets bij zo’n wet. Dus dat vind ik bijzonder. Maar ook D66 en ChristenUnie hoor ik niet over de instroom.”

Opvang

Het Centraal Opvang Asiel (COA) komt 10.000 plekken te kort. Jajan is niet verbaasd over de problemen bij het COA: “Onze ervaringen met het COA zijn niet altijd goed”, verklaart hij.

De crux zit echter wederom bij de instroom, zegt Jajan. “Als er veel mensen blijven komen, dan dweil je met de kraan open.” Als de instroom drastisch omlaaggaat, kunnen wij voor de mensen die er nu zijn een oplossing vinden, verzekert de VVD’er. “Gemeenten zijn daar dan echt wel toe bereid. Maar als wij geen oplossing in zicht hebben voor de lange termijn, dan zeggen gemeenten ook: hier stopt het.”

Bussen van Ter Apel naar Amsterdam

Volgens huisarts Güven Yildiz, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, kun je de instroom niet zomaar beperken. Tenslotte kun je ziekten en oorlogen ook niet zomaar stoppen. Vrijwel iedere Nederlander vindt dat opvang nodig is als mensen in nood zijn, repliceert Amerikadeskundige Willem Post. “Maar het is wel zo dat naar het rijk Europa steeds meer mensen uit Afrika en Azië komen,” aldus Post.

Hij vervolgt: “Dadelijk krijgen we bussen vanuit Ter Apel met vier of vijfduizend statushouders of asielzoekers naar Amsterdam, zoals dat ook in Amerika gebeurt vanaf de grens met Mexico naar het noorden.”

Volgens Jajan is het ook geen onwil, maar een kwestie van: wat kun je? “Ons sociale stelstel staat onder druk.” Allesomvattend, verklaart Jajan: “Ik gun iedereen wat wij in Nederland hebben, maar we moeten ook realistisch zijn.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Veiligheidsberaad: asieldeal voor 2023 ‘niet realistisch’


Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer