main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2022 — 10:09

VVD-fractievoorzitter Enschede Malkis Jajan hekelt asielwet: ‘Het échte probleem is dat er veel te veel mensen binnenkomen’

Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid voor de VVD, streeft ernaar om deze week met een asielwet te komen. Dat zou het eindpunt moeten betekenen van een hobbelige periode van ellenlange rijen, onrust en ‘mensonterende toestanden’ bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Voorlopig zijn de coalitiepartijen – met uitzondering van de grootste partij, de VVD – akkoord over de nieuwe wet. In de studio bij Goedemorgen Nederland zit Malkis Jajan, VVD-fractievoorzitter in de gemeente Enschede. Hij kent twee bezwaren tegen de asielwet.

Ten eerste: “Je wilt als land niet meer mensen opvangen dan je kunt,” zegt Jajan. “Als er dan een wet is waarbij je gemeenten kunt verplichten om asielzoekers op te nemen, dan vervalt de prikkel om iets aan de instroom te doen.”

Andere coalitiepartijen

Daarnaast wil je natuurlijk draagvlak hebben voor asielopvang, vervolgt hij. En verplichting is niet goed voor het draagvlak. Kortom, hij begrijpt de bezwaren van zijn partij. Het échte probleem is volgens Jajan dat er veel te veel mensen binnenkomen. “Je kunt wel blijven spreiden, maar het probleem blijft eveneens.”

Hij heeft wel het gevoel dat er geluisterd wordt naar de kritiek van de VVD. Wat hem wel heeft verbaasd is dat het CDA niet te horen is in deze discussie. “Ik hoor Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge altijd zeggen dat we minder migratie moeten hebben, maar als het erop aankomt, hoor ik niets bij zo’n wet. Dus dat vind ik bijzonder. Maar ook D66 en ChristenUnie hoor ik niet over de instroom.”

Opvang

Het Centraal Opvang Asiel (COA) komt 10.000 plekken te kort. Jajan is niet verbaasd over de problemen bij het COA: “Onze ervaringen met het COA zijn niet altijd goed”, verklaart hij.

De crux zit echter wederom bij de instroom, zegt Jajan. “Als er veel mensen blijven komen, dan dweil je met de kraan open.” Als de instroom drastisch omlaaggaat, kunnen wij voor de mensen die er nu zijn een oplossing vinden, verzekert de VVD’er. “Gemeenten zijn daar dan echt wel toe bereid. Maar als wij geen oplossing in zicht hebben voor de lange termijn, dan zeggen gemeenten ook: hier stopt het.”

Bussen van Ter Apel naar Amsterdam

Volgens huisarts Güven Yildiz, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, kun je de instroom niet zomaar beperken. Tenslotte kun je ziekten en oorlogen ook niet zomaar stoppen. Vrijwel iedere Nederlander vindt dat opvang nodig is als mensen in nood zijn, repliceert Amerikadeskundige Willem Post. “Maar het is wel zo dat naar het rijk Europa steeds meer mensen uit Afrika en Azië komen,” aldus Post.

Hij vervolgt: “Dadelijk krijgen we bussen vanuit Ter Apel met vier of vijfduizend statushouders of asielzoekers naar Amsterdam, zoals dat ook in Amerika gebeurt vanaf de grens met Mexico naar het noorden.”

Volgens Jajan is het ook geen onwil, maar een kwestie van: wat kun je? “Ons sociale stelstel staat onder druk.” Allesomvattend, verklaart Jajan: “Ik gun iedereen wat wij in Nederland hebben, maar we moeten ook realistisch zijn.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Veiligheidsberaad: asieldeal voor 2023 ‘niet realistisch’


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer