main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Verdachten Mallorca-zaak
17 oktober 2022 — 11:58

OM in Mallorcazaak Carlo Heuvelman: Hilversumse groep was op oorlogspad

De Hilversumse jongeren die verdacht worden van uitgaansgeweld op Mallorca waren “op oorlogspad” en zochten de confrontatie op. Dat zei de officier van justitie maandag bij aanvang van de achtste dag van de Mallorcazaak. Uit niets blijkt volgens haar dat door de overleden Carlo Heuvelman en zijn vrienden geweld is gepleegd, zei de officier. Zij wees de verdachten Sanil B., Mees T. en Hein B. aan als degenen die het fatale geweld tegen Heuvelman hebben gepleegd.

Het Openbaar Ministerie komt maandag met de strafeisen tegen de groep verdachten. In het requisitoir geven twee officieren van justitie hun visie op het brute uitgaansgeweld op Mallorca. Heuvelmans vrienden zeggen uit het niets te zijn aangevallen. Dat is volgens het OM bevestigd door meerdere getuigen.

‘Geweld was eenrichtingsverkeer’

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar in de nacht van 13 op 14 juli in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal en verloor het bewustzijn. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis. “Er is niets dat het geweld kan rechtvaardigen. Het geweld ontstond opeens”, zei de officier. Ze citeerde uit diverse verklaringen van getuigen die de fatale mishandeling hebben gezien. Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19) staan terecht voor doodslag.

Aan de vechtpartij ter hoogte van café De Bierexpress ging een vechtpartij bij café De Zaak vooraf. Binnen in dat café ontstond een ruzie over het aantal beschikbare stoelen tussen de groep Hilversummers en een groep uit Heerhugowaard. Ze daagden elkaar over en weer uit. Daarbij werd door de groep van Heerhugowaard geen geweld gebruikt, concludeert justitie onder meer op basis van de bewakingsbeelden. “Het geweld kwam duidelijk uit de Hilversumse groep. Die is de vechtpartij begonnen. Er is bijna geen geweld terug gebruikt. Het was eenrichtingsverkeer”, zei de aanklager.

“Het is niet een uit de hand gelopen kroeggevecht, maar bizar geweld”, aldus de officier over het schoppen tegen hoofden van slachtoffers die weerloos op de grond lagen. “Geweld dat een einde heeft gemaakt aan de toen 27-jarige Carlo, hij was in de bloei van zijn leven.”

Complex onderzoek

De Spaanse justitie heeft het onderzoek vorig jaar overgedragen aan Nederland. “Al met al een complex onderzoek”, aldus de officier. Er zijn meer dan zestig getuigen gehoord, camerabeelden geanalyseerd, meer dan twintig telefoons en andere gegevensdragers onderzocht, meer dan vijftig gesprekken afgeluisterd, ruim zestig telefoonlijnen getapt, een informant ingezet en forensisch onderzoek gedaan naar onder meer kleding.

LEES OOK: Verdachten in Mallorcazaak blijven ontkennen: ‘Voor de familie Heuvelman om gek van te worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer