main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2022 — 08:12

Topdrukte op Schiphol verwacht door herfstvakantie: ‘Houd er rekening mee dat je misschien vlucht niet haalt’

Met het begin van de herfstvakantie in het noorden van het land wordt vrijdagavond al topdrukte verwacht op Schiphol. Daarvoor waarschuwt luchtvaartjournalist bij De Telegraaf, Yteke de Jong, in Goedemorgen Nederland. “Ik verwacht lange rijen en heel veel stress bij reizigers.” Volgens De Jong zullen sommigen buiten moeten wachten, mogelijk in de regen, en moeten mensen er ook rekening mee houden dat ze hun vlucht misschien niet eens halen. “Al met al betekent dat misschien toch een aantal verpeste vakanties.”

En dat “ondanks het feit dat het aantal opstappende passagiers op Schiphol minder is”. Dit komt volgens De Jong onder meer omdat Schiphol nog steeds met uitzendkrachten werkt. “Dat betekent dat ze eigenlijk niet weten hoeveel mensen er morgen komen opdagen. Dat geeft natuurlijk enorme onzekerheid, en daarnaast loopt het aantal coronabesmettingen op, waardoor er misschien ook meer ziekteverzuim is.”

De klachten over de drukte op de luchthaven houden onverminderd aan. Ook afgelopen weken kregen reizigers te maken met lange rijen, vertraagde vluchten en verdwaalde bagage. Vakbond FNV waarschuwde donderdagmiddag ook voor drukte in de herfstvakantie. De personeelstekorten zijn nog lang niet opgelost. “Ik heb te doen met mensen die ervoor hebben gekozen te gaan vliegen. Ik verwacht veel gespannen reizigers die lang moeten wachten”, aldus campagneleider Joost van Doesburg.

Reactie Schiphol

Volgens Schiphol zelf is er met de eerder opgelegde maximumaantal passagiers rekening gehouden met de drukte van de herfstvakantie, net als met ziekteverzuim. “Dat gaat ons helpen bij het behapbaar houden van de rijen. Maar als de coronabesmettingen in het land toenemen, zullen we dat uiteindelijk ook zien op de luchthaven.”

LEES OOK: Kabinet wil vluchten vanaf Schiphol inperken: catastrofaal voor de hubfunctie van de luchthaven?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer