main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 25 juni 2022 — 00:20

Kabinet wil vluchten vanaf Schiphol inperken: catastrofaal voor de hubfunctie van de luchthaven?

Het kabinet wil dat luchthaven Schiphol gaat krimpen vanwege de geluidsoverlast en de gezondheidsproblemen voor omwonenden. Het aantal vluchten zou daarom moeten dalen van 500.000 vliegbewegingen naar 440.000 per jaar. Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat (VVD), wil daarbij wel de internationale hubfunctie van Schiphol behouden, zegt hij bij Op1.

Het regeerakkoord waar hij zelf aan meegeschreven heeft, schrijft dat tenslotte ook voor. Maar tegelijkertijd moet de situatie op de luchthaven meer “in balans worden gebracht met de belangen van omwonenden en moet de stikstofuitstoot worden teruggebracht”, aldus de minister.

KLM

Harbers realiseert zich dat het kabinetsbesluit indringend is voor de luchtvaartsector. Zo gaf KLM kort daarna te kennen dat ze op deze manier afstand moéten doen van kleinere vliegtuigen en Europese verbindingen, wat dus sowieso ten koste zou gaan van de hubfunctie. Dat is echter een te eenzijdige redenering, vindt Harbers.

“We hebben in kaart laten brengen dat het met 440.000 vluchten per jaar óók mogelijk is om op voldoende bestemmingen te vliegen, die van belang zijn voor Nederland”, waarmee de hubfunctie aldus gewaarborgd kan blijven.

Vestigingsklimaat

Ook Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is bezorgd over het hakken van het kabinet in belangrijke verbindingen met economische centra, zegt ze bij Op1. “De goede verbindingen zijn voor internationale ondernemers nog een van de weinige redenen om naar ons land te komen,” zegt ze over het vestigingsklimaat in Nederland.

Harbers: “Die bezorgdheid deel ik, maar we kijken goed naar welke bestemmingen worden bediend. Ik had dit ook op z’n beloop kunnen laten. Maar het gevaar daarvan is, is dat de rechter het dan voor ons gaat uitmaken. Terwijl: als kabinet moet je het fundament leggen voor de luchtvaartsector.”

Lelystad Airport

Ook een mogelijkheid waar al jaren over gedelibereerd wordt, is de exploitatie van Lelystad Airport. “Je zou dan  vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad Airport kunnen overplaatsen.” Maar voordat Lelystad Airport open kan moeten er nog twee zaken gebeuren, zegt minister Harbers.

“De stikstofuitstoot moet gecompenseerd worden door de luchthaven zelf, en de laagvliegroute moet nog aangepakt worden door het kabinet. Voor dat laatste zijn we het hele Nederlandse luchtruim opnieuw aan het indelen. Beide zaken zullen ongeveer twee jaar duren.” Daarna kunnen we pas een definitief besluit nemen over het openen van Lelystad Airport, aldus Harbers.

LEES OOK: ‘Schiphol legt eigen probleem op het bord van luchtvaartmaatschappijen en reisbranche

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer