main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2022 — 11:08

Ruinerwold-zoon Israel zocht al weken tevergeefs contact met instanties: ‘Hartverscheurend’

Israel van Dorsten, een van de ‘kinderen uit Ruinerwold’, klopte weken voor zijn ontsnapping uit de boerderij al meerdere keren aan bij verschillende instanties. Zo zocht hij contact met de politie, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis en Welzijn de Wolden, schrijft hij in zijn boek Wij waren, Ik ben. In het boek uit Van Dorsten zijn teleurstelling over het contact met de instanties. Hij voelde zich niet serieus genomen.

Van Dorsten deed eerst een anonieme melding bij de politie. Later deed hij nog een melding, die niet anoniem was. Daarna belde hij de politie, maar toen die opnam durfde hij het telefoongesprek niet voort te zetten. De politie reageerde later nog op zijn melding met het verzoek te bellen. Ook werd Van Dorsten een keer op straat aangesproken door de politie. Hij was toen op de terugweg van een café in de buurt. Van Dorsten deed alsof hij zijn oudere broer was, die wel ingeschreven stond bij de instanties. Hij was op dat moment te bang om het echte verhaal te vertellen.

Via een chatfunctie zocht hij contact met Slachtofferhulp Nederland. Die verwees hem door naar Veilig Thuis en die verwees hem door naar Welzijn de Wolden, een welzijnsorganisatie in de omgeving van Ruinerwold. Zij probeerden met hem een fysieke afspraak te maken, maar door zijn thuissituatie ging dat niet. Een poging van Van Dorsten en de welzijnsorganisatie om elkaar telefonisch te spreken kwam niet tot stand omdat de vader van de jongen zijn mobiel kapotmaakte.

In diezelfde periode ging Van Dorsten meermaals naar een café in de buurt van de boerderij. Een medewerker van het café schakelde in oktober 2019 de politie in. Daarna werden de zes ‘kinderen van Ruinerwold’ ontdekt in de boerderij waar zij met hun vader Gerrit Jan van D. in afzondering leefden. De kinderen waren nooit door hun vader aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg.

‘We moeten veel eigenaar worden van het probleem’

Volgens PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, die dit een hartverscheurend bericht noemt, laat dit vooral zien dat veel instanties langs elkaar heen werken. Daardoor voelt niemand zich “probleemeigenaar” als iemand aanklopt. “En dan gaan we naar elkaar wijzen op lokaal niveau. Het is vreselijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“Dit moet uitgezocht worden, en ook dieper. Er zijn nog veel zaken waarbij er aan wordt geklopt bij een gemeentelijke instantie met een jongerenvraagstuk en waar er wordt gewezen naar elkaar”, zegt hij. “We moeten veel meer eigenaar worden van ‘hoe gaan we dit probleem tackelen’ om meer ellende te voorkomen.”

LEES OOK: ‘Ruinerwoldvader’ eist schadevergoeding van 50.400 euro

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer