PvdA-Kamerlid sluit politieke consequenties aardbevingsdossier niet uit
PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis sluit niet uit dat er politieke consequenties verbonden moeten worden aan het aardbevingsdossier. "Excuses stellen weinig voor als heel veel mensen nog steeds ervaren dat de schadeafhandeling niet voldoende is", aldus Mohandis in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat zegt hij op de dag dat premier Mark Rutte wordt gehoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. De vraag die centraal staat is waarom er niet eerder is gestopt met het boren naar gas in Groningen. Gisteren werd staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de tand gevoeld.
De afgelopen zeven weken werden ook andere bewindslieden, oud-ministers, gasbedrijven en gedupeerden gehoord door de Enquêtecommissie. Er ligt straks een dik rapport op tafel van de Tweede Kamer, waar alle Kamerleden zich over zullen buigen. "Alle opties liggen open als het gaat om de politieke consequenties", zegt Mohandis.
Rutte
Voordat er een rapport wordt opgesteld is het vandaag dus de beurt aan Rutte. De belangrijkste vraag voor de premier is "in hoeverre hij altijd op de hoogte is geweest van alle besluiten en wat zijn rol daarin was", zegt Lyanne Ley, journalist bij Dagblad van het Noorden, die alle verhoren heeft bijgewoond. "En in hoeverre de contacten met de oliemaatschappijen gingen", doelt zij op met Shell en ExxonMobil.
Ley verwacht dat Rutte ongeveer hetzelfde zal zeggen als minister Wopke Hoekstra, die eerder is ondervraagd. 'Ik heb niet genoeg kunnen doen voor de Groningers', was de strekking van Hoekstra, die in zijn ambt als minister van Financiën (2017-2022) sprak . "Het kan best zijn dat Rutte opnieuw zijn excuses gaat aanbieden aan de Groningers."
Vijlbrief
Staatssecretaris Vijlbrief verscheen gisteren voor de commissie. Toen zei de bewindspersoon dat als burgers het vertrouwen in de overheid verliezen, dat "ongeveer het ergste is wat er is". Geen vertrouwen meer hebben in de overheid hoorde Ley wel vaker voorbij komen, maar vooral van gedupeerden. Dat nu een bewindspersoon dit zegt "die er ook iets aan kan doen", noemt de journalist "bijzonder".
Of de juiste 'politieke consequentie', waar Mohandis over spreekt, moet zijn dat Vijlbrief zijn spullen moet pakken, weet Ley niet. "Hij is nu wel degene die er wat aan doet", zegt zij. "Hij zit een paar dagen per maand in het aardbevingsgebied Loppersum, waar hij praat met inwoners." Daarnaast is Vijlbrief ook degene die zegt niet meer gas te willen winnen uit Groningen. "En daar zijn de inwoners blij mee."
Topambtenaren en gedupeerden
Volgens Ley was "het meest interessant" dat ook topambtenaren werden gehoord, want normaal gesproken hoor je vanuit dat kamp vrij weinig. "Het werd duidelijk dat zij een hele grote rol hebben gehad en dat zij in sommige gevallen de minister niet hebben geïnformeerd over belangrijke zaken."
Elke week kwam er ook een gedupeerde aan het woord. Sommigen lieten een behoorlijke indruk achter bij Ley. Zo vertelde een vrouw uit Schildwolde "over hoe de versterking en de schade aan het huis het hele gezinsleven heeft beïnvloed". Door alle ellende was zij net zoals haar man ziek geworden, waardoor zij niet doorhadden dat hun zoon in een depressie belandde. "Dat was echt verschrikkelijk om te horen."
LEES OOK: Commissaris René Paas: ‘Nederland heeft Groningen mishandeld’