PvdA-Kamerlid Mohandis: kabinet, compenseer verpleeghuizen nu voor hoge energierekening
Kamerlid voor de Partij van de Arbeid Mohammed Mohandis wil dat het kabinet verpleeghuizen zo snel mogelijk compenseert voor de torenhoge energierekening. Volgens branchevereniging ActiZ moet in steeds meer verzorgingshuizen de thermostaat naar beneden om de kosten te drukken. "We moeten nu in actie komen om een drama voor verpleeghuizen te voorkomen", aldus Mohandis in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Met name door de hogere energieprijzen stegen de totale onkosten van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg dit jaar met 477 miljoen euro, een stijging van bijna 8 procent. ActiZ waarschuwt dat dit voor grote problemen kan zorgen. "Het aantal zorgorganisaties dat verlies lijdt, kan verdubbelen van 91 naar 186", aldus de branchevereniging.
Mohandis wil dat het kabinet nu de koudere maanden zijn aangebroken "zekerheid" biedt aan verpleeghuizen. "Er wordt gezegd dat er eind dit jaar een regeling komt voor kleine ondernemers, maar we weten nog niet of verzorghuizen daar onder gaan vallen. Wij willen volgende week boter bij de vis. Alle verpleeghuizen moeten kunnen rekenen op een warm huis voor de ouderen."
Reddingsfonds
Volgens het Kamerlid, dat naar eigen zeggen contact heeft gehad met ActiZ, komen al dit jaar verpleeghuizen in de knel. "Voor volgend jaar is er een beetje compensatie beloofd, maar ook dat is niet voldoende. Wat ik wil is dat er gericht wordt gekeken naar wat nodig is om verpleeghuizen, die allemaal van elkaar verschillen, te laten blijven bestaan."
Mohandis pleit voor een reddingsfonds. Volgens hem is er "een paar honderd miljoen euro" nodig uit Den Haag om soelaas te bieden. "We hebben ook meer dan twintig miljard euro uitgetrokken voor een energieplafond voor huishoudens. Waar het nu nog om gaat is dat er heel veel voorzieningen zijn, waaronder verpleeghuizen, die dreigen om te vallen."
Kwetsbare doelgroep
Bestuurder van zorginstelling Vijverhof Trudy Prins onderschrijft het verhaal van Mohandis. "De energiekosten hebben op ons een enorme impact. Dat heeft er onder andere mee te maken dat we veel ruimtes en veel grote ruimtes hebben. En we zitten met een hele kwetsbare doelgroep. Voor ons is het geen optie om de verwarming op 17 graden te zetten. We laten mensen onder geen omstandigheid in de kou zitten."
Ook wil ze bewoners niet korten laten douchen en volgens haar is de zorginstelling al volledig geïsoleerd. Daardoor dreigt de zorginstelling "in een situatie te komen dat er minder mensen bij ons kunnen komen wonen, omdat we het anders niet kunnen betalen", aldus Prins.
'Alles op alles'
Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) zei onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer op een vraag van Mohandis dat het kabinet niet wil dat verpleeghuizen kopje onder gaan. "Daar ga ik de minister aan houden. Ik wil dat verpleeghuizen nog dit jaar worden gecompenseerd voor de stijgende energiekosten", zegt Mohandis.
Hij vindt het "asociaal" als Den Haag geen steun geeft aan verpleeghuizen of openbare voorzieningen zoals zwembaden en bibliotheken en waarschuwt voor de volgen voor de leefbaarheid. "Als die verdwijnen heeft dat een grote impact op een dorp of stad. Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om essentiële voorzieningen nu in stand te houden."
LEES OOK: Ouwehands Dierenpark maakt zich grote zorgen om energierekening, steun lijkt onzeker