main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 12 oktober 2022 — 12:52

VVD: Rob Jetten moet voor 1 november locaties voor nieuwe kerncentrales aanwijzen

Minister voor Klimaat & Energie Rob Jetten moet voor 1 november een definitief besluit nemen over de locaties van de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet voornemens is om te bouwen. Dat zei VVD-Kamerlid Silvio Erkens woensdagochtend in Sven op 1. De energiewoordvoerder heeft ook al een naam voor de eerstvolgende centrale bedacht, mocht Jetten veel vooruitgang boeken. “Dan noemen we hem de Jettencentrale.”

Erkens wil dat gesprekken met de provincies zo snel mogelijk beginnen, om de bouw spoedig te realiseren. “Wacht er niet een jaar mee”, luidt zijn boodschap. Draagvlak onder de lokale bevolking is volgens het Kamerlid een belangrijke voorwaarde. In één van de voorlopig aangewezen gemeenten – Delfzijl – ontbreekt dat draagvlak tot op heden. “In Zeeland is er wel draagvlak en men heeft al concrete plannen”, merkt Erkens op. Dat zou volgens hem dan ook een logische provincie zijn om te beginnen.

De VVD’er gaat er van uit dat minister Jetten zijn oproep ter harte zal nemen. “Kernenergie was in het verleden niet de politieke prioriteit van Jetten, maar ik denk dat het kwartje inmiddels is gevallen”, luidt zijn conclusie. Hij heeft dan ook vertrouwen in een spoedige definitieve aanwijzing van locaties. “Als hij dat niet doet, hebben we instrumenten in de Kamer om hem aan te moedigen.”

LEES MEER: CDA en VVD willen energiemarkt aanpakken: ‘De consument staat centraal’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer