main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 oktober 2022 — 11:41

Wasmachines inruilen en gratis jassen: grote verschillen tussen gemeenten in hulp bij energierekening

Veel gemeenten schieten inwoners die de energierekening niet meer kunnen betalen te hulp, maar de verschillen in die compensatie blijkt onderling erg groot. Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich daar zorgen over, zo meldt Trouw.

Zo schafte de gemeente Breda deze maand de eigen bijdrage voor bijzondere bijstand af, richtte Enschede op hun beurt een speciaal noodfonds op en kun je in Amsterdam met hulp van de gemeente een oude wasmachine inruilen voor een nieuw, energiezuiniger exemplaar.

Maar het grootste verschil zit in de compensatie: iedereen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum kan dit én volgend jaar een bedrag van 1300 euro krijgen ter compensatie van de gestegen energiekosten, op kosten van het kabinet. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat dit kabinetsgeld terechtkomt waar het hoort. Maar per gemeente verschilt of zij zich houden aan de richtlijn van de overheid en alleen de armste gezinnen een toeslag geven, of dat ze het geld aan meer inwoners uitkeren.

Gratis jassen

Ook in de gemeente Rijswijk dragen ze hun steentje bij: daar kunnen minderbedeelden terecht bij een speciale winkel om een gratis jas op te halen. De jassen zijn ingezameld door lokale scholen en verenigingen. “Als je een winterjas gaat kopen ben je ongeveer 80 of 90 euro kwijt”, zegt Rochelle Heerema, coördinator van de weggeefwinkel, in Goedemorgen Nederland. “Het is financieel moeilijk voor iedereen. De prijzen gaan omhoog.” Met dit initiatief krijgen mensen weer “een heel klein beetje ruimte”.

Mensen die de jassen ontvangen worden eerst door de gemeente getoetst of zij in aanmerking komen. “En die mensen hebben dan recht om zo’n jas bij ons op te halen.”

‘Lokale variatie moet mogelijk zijn’

Bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek van de Universiteit van Amsterdam Nadja Jungmann vindt dat lokale variatie mogelijk moet zijn. Maar dan gaat het wat haar betreft om de praktische uitwerking. De verschillen die nu ontstaan gaan verder, en zijn volgens Jungmann te wijten aan het gebrek aan maatwerk op landelijk niveau, zo zegt ze tegen Trouw. “Het is te prijzen dat gemeenten bijspringen, maar de verschillen zijn lastig uit te leggen. Er zullen mensen door het ijs zakken die wel hulp hadden gehad als ze op een andere plek zouden wonen.”

LEES OOK: Steeds meer Nederlanders willen stroomtarief per uur om torenhoge energierekening

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer