Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wasmachines inruilen en gratis jassen: grote verschillen tussen gemeenten in hulp bij energierekening

Redactie

Veel gemeenten schieten inwoners die de energierekening niet meer kunnen betalen te hulp, maar de verschillen in die compensatie blijkt onderling erg groot. Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich daar zorgen over, zo meldt Trouw.

Zo schafte de gemeente Breda deze maand de eigen bijdrage voor bijzondere bijstand af, richtte Enschede op hun beurt een speciaal noodfonds op en kun je in Amsterdam met hulp van de gemeente een oude wasmachine inruilen voor een nieuw, energiezuiniger exemplaar.

Maar het grootste verschil zit in de compensatie: iedereen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum kan dit én volgend jaar een bedrag van 1300 euro krijgen ter compensatie van de gestegen energiekosten, op kosten van het kabinet. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat dit kabinetsgeld terechtkomt waar het hoort. Maar per gemeente verschilt of zij zich houden aan de richtlijn van de overheid en alleen de armste gezinnen een toeslag geven, of dat ze het geld aan meer inwoners uitkeren.

Gratis jassen

Ook in de gemeente Rijswijk dragen ze hun steentje bij: daar kunnen minderbedeelden terecht bij een speciale winkel om een gratis jas op te halen. De jassen zijn ingezameld door lokale scholen en verenigingen. "Als je een winterjas gaat kopen ben je ongeveer 80 of 90 euro kwijt", zegt Rochelle Heerema, coördinator van de weggeefwinkel, in Goedemorgen Nederland. "Het is financieel moeilijk voor iedereen. De prijzen gaan omhoog." Met dit initiatief krijgen mensen weer "een heel klein beetje ruimte".

Mensen die de jassen ontvangen worden eerst door de gemeente getoetst of zij in aanmerking komen. "En die mensen hebben dan recht om zo'n jas bij ons op te halen."

'Lokale variatie moet mogelijk zijn'

Bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek van de Universiteit van Amsterdam Nadja Jungmann vindt dat lokale variatie mogelijk moet zijn. Maar dan gaat het wat haar betreft om de praktische uitwerking. De verschillen die nu ontstaan gaan verder, en zijn volgens Jungmann te wijten aan het gebrek aan maatwerk op landelijk niveau, zo zegt ze tegen Trouw. "Het is te prijzen dat gemeenten bijspringen, maar de verschillen zijn lastig uit te leggen. Er zullen mensen door het ijs zakken die wel hulp hadden gehad als ze op een andere plek zouden wonen."

LEES OOK: Steeds meer Nederlanders willen stroomtarief per uur om torenhoge energierekening


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau