main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 oktober 2022 — 09:09

Doden en gewonden bij explosies in Kiev: ‘Burgerdoelen blijkbaar legitiem doel in deze oorlog’

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn doden en gewonden gevallen bij meerdere explosies in de stad. Dat zeggen de hulpdiensten tegen de publieke omroep Suspilne. Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet bekend. Er worden nog steeds explosies gemeld.

De eerste explosies waren kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. In het centrum van de stad zou zwarte rook te zien zijn. Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken twitterde dat er een raket is ingeslagen vlakbij het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Volodimir Zelenski.

Vingerafdruk luchtmachtgeneraal

“Als je de oorlog niet kunt winnen, dan kun je wenden tot terreur. Dat gebeurt nu, want ik heb de indruk dat dit heel veel burgerdoelen zijn”, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Enkele dagen geleden heeft Rusland een nieuwe commandant aangesteld in het zuiden van Oekraïne: luchtmachtgeneraal Sergej Soerovikin. Volgens De Kruif staat hij bekend om zijn harde optreden en “misschien is dit ook wel zijn vingerafdruk die hij zet vandaag”.

Burgerdoelen

De Kruif ziet dit optreden van president Vladimir Poetin als wanhoopsdaad, al zal het “de situatie op het slagveld zelf niet veranderen”, gaat hij verder. “Dit is terreur. Het is vreselijk om te zien dat burgerdoelen kennelijk een legitiem doel zijn geworden in deze oorlog.”

Dat burgerdoelen nu worden gemaakt vanwege het Russische “militaire onvermogen” is volgens de oud-commandant “een hele erge ontwikkeling”.

Explosies buiten Kiev

Op sociale media spreken mensen al over vijf explosies in Kiev. Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm zijn afgegaan in het hele land. Ook in andere steden zijn explosies gemeld, met name Dnipro, Lviv en Ternopil.

Wat er precies is gebeurd en om welke gebouwen het gaat is nog niet duidelijk. Klitsjko schreef op Telegram dat hij later met meer details zou komen. Als het om Russische beschietingen blijkt te gaan, zou dat de eerste aanval op Kiev zijn in maanden.

De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op de hoofdstad mogelijk een vergelding kunnen zijn.

LEES OOK: Poetin roept Russische veiligheidsraad bijeen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer