main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
This video grab taken and released on October 8, 2022 shows thick black smoke rising from a fire on the Kerch bridge that links Crimea to Russia. Moscow announced on October 8, 2022 that a truck exploded igniting a huge fire and damaging the key Kerch bridge -- built as Russia's sole land link with annexed Crimea -- and vowed to find the perpetrators, without immediately blaming Ukraine. AFP
8 oktober 2022 — 15:49

Aanslag op Krimbrug in Rusland harde klap voor Poetin

Op de strategisch belangrijke Krimbrug die het door Rusland geannexeerde schiereiland met het Russische vasteland verbindt, is zaterdagochtend een grote brand uitgebroken. De aanslag is volgens verschillende experts en media van grote betekenis, gezien de brug een ontzettend interessant doelwit is. Daarom wordt met deze aanslag een grote symbolische klap aan de Russische president Vladimir Poetin uitgedeeld.

“Logistiek, militair, strategisch en moreel gezien een enorme overwinning voor Oekraïne. De vraag is of dit het begin van het einde is, of het einde van het begin”, schrijft correspondent bij RTL Nieuws Olaf Koens op twitter.

De brand zou zijn veroorzaakt doordat een autobom is geëxplodeerd in een treinstel dat onderweg was naar de Krim, meldt Moskou. Ook Oekraïense media maken melding van een explosie. Het verkeer op de 19 kilometer lange brug is stilgelegd. De informatie van beide kanten kan niet onafhankelijk worden bevestigd.

Volgens Russische staatspersbureaus stonden er zeven benzinetanks in brand. Het staatspersbureau Interfax meldt op basis van het ministerie voor Noodsituaties dat de brand inmiddels is gedoofd.

Slachtoffers

Volgens Rusland zijn er door de brand zeker drie doden gevallen. “Het gaat vermoedelijk om passagiers van een auto die nabij de vrachtwagen reed. De lichamen van twee slachtoffers, een man en een vrouw, zijn al uit het water gehaald en hun identiteit is vastgesteld”, zeggen Russische onderzoekers. Ook de identiteit van de eigenaar van de vrachtwagen is bekend. Het gaat om iemand uit de regio Krasnodar in het zuiden van Rusland. De woning van de eigenaar wordt doorzocht.

Tekst gaat verder onder de tweet.

 

Poetin doet onderzoek

Volgens het Kremlin is Poetin ingelicht over de brand. Hij heeft een commissie de opdracht gegeven om de oorzaak te onderzoeken. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om tijdelijk een veerdienst in te stellen.

De brug over de straat van Kertsj vormt een belangrijke verbindingsroute tussen het schiereiland en het Russische vasteland. Poetin opende de brug in 2018, vier jaar na de annexatie van de Krim. Daarmee staat de brug symbool voor de ‘wederopstanding’ van Rusland zoals Poetin die graag ziet. Tijdens de huidige oorlog wordt de brug vooral gebruikt voor de militaire bevoorrading van Russische soldaten in Oekraïne.

Reactie Kiev

Kiev heeft nog geen verantwoordelijkheid genomen voor de explosie. Wel zei een presidentieel adviseur dat de brand “slechts het begin is” en dat alles dat illegaal is “vernietigd moet worden”. Op het officiële Twitter-account van de Oekraïense regering verscheen de tekst ‘sick burn’.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne eind februari heeft Kiev meerdere keren gedreigd de brug te beschieten. Rusland heeft gewaarschuwd tegen beschietingen op de brug en dreigde de commandocentra in de Oekraïense hoofdstad Kiev aan te vallen als die beschietingen wel zouden plaatsvinden. Oekraïne heeft het Westen herhaaldelijk om langeafstandswapens gevraagd. Volgens Kiev zouden die gebruikt kunnen worden om de brug te vernietigen.

LEES OOK: Ruslandkenner Sauer: voor het eerst openlijk ruzie in inner circle Poetin, machtspositie ernstig verzwakt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer