main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 oktober 2022 — 09:14

Nieuw onderzoek naar betrokkenheid Dutroux bij verdwijning Tanja Groen: onbekend DNA gevonden

Politie en justitie onderzoeken of Marc Dutroux mogelijk betrokken was bij de verdwijning van Tanja Groen. Belgische justitie gaat onbekend DNA dat is gevonden in de kelders en bestelauto’s van de beruchte crimineel vergelijken met dat van het sinds 1993 vermiste meisje. Dat gebeurt op verzoek van de Nederlandse justitie, zei de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne donderdagavond bij Op1.

Het nieuws over dit onderzoek kwam in eerste instantie aan het licht kwam na berichtgeving hierover in De Limburger. “Waarom er niet eerder een DNA-vergelijking is gedaan weten we niet”, zegt misdaadjournalist Claire van Dyck in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: Minister Yesilgöz ‘onder de indruk’ van onderzoek naar verband seriemoordenaar Dutroux en Tanja Groen

Dat betekent overigens niet dat een betrokkenheid van Dutroux bij de verdwijning van Tanja Groen niet eerder is onderzocht. De toen 18-jarige studente verdween in augustus 1993 tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Ze verdween terwijl ze op haar fiets onderweg was naar haar kamer in Gronsveld, een dorpje ten zuiden van Maastricht. “In 1996 is het verzoek vanuit Nederland gekomen om te kijken naar een eventuele betrokkenheid”, zegt Van Dyck. “Daar is een uitnodiging op gekomen om tussen de kleren te kijken en daaruit kwam geen resultaat. Blijkbaar liep daarna het spoor dood.”

Reactie Openbaar Ministerie

“Vorig jaar is het jaar van Tanja Groen uitgeroepen door Peter R. de Vries”, laat het Openbaar Ministerie weten aan ANP. “Op 23 juni is dat jaar vol zoekacties, zoals bijvoorbeeld ook de actie op de Strabrechtse heide, geëindigd. Toch hebben we daarna als politie en OM nog aangegeven dat we alle mogelijke scenario’s die we momenteel kennen uitlopen. Het scenario Dutroux is er een van. In die zin doen we dus onderzoek.”

Hoe het nieuws precies bij De Limburger terechtkwam, kan Van Dyck niet zeggen. “Maar we hebben contact met diverse mensen in opsporingskringen en daaruit blijkt dat al langere tijd wordt gekeken of Dutroux toch iets met Tanja te maken zou kunnen hebben. Maar het is niet uitputtend onderzocht”, aldus de misdaadjournalist. “Om er zeker van te zijn dat hij er niets of wel iets mee te maken heeft gaan ze nu tot het gaatje en proberen ze de losse eindjes nog uit te zoeken, en het DNA-onderzoek is daar onderdeel van.”

De Stichting Peter R. de Vries Foundation wijst er in een reactie ook op dat de “eventuele rol van Dutroux de afgelopen jaren met regelmaat is onderzocht door het coldcaseteam van de politie”. “Het is de stichting niet bekend dat er actuele ontwikkelingen zijn waardoor onderzoek nu is geïntensiveerd”, aldus voorzitter Lex de Jager. De stichting zegt verder dat het “goed” is dat het coldcaseteam alle denksporen onderzoekt.

‘Ouders van Tanja Groen reageren gelaten’

Van Dyck heeft kort contact gehad met de ouders van Tanja over deze ontwikkelingen. “Zij reageren enigszins gelaten. Zij wachten het af”, zegt ze. “Het is het zoveelste mogelijke spoor dat wordt onderzocht. In 29 jaar tijd zijn ze al wat gewend. Ze zeggen: wij zien het wel, we wachten het af. Ze zijn vooral benieuwd naar de uitkomst en niet naar de weg ernaartoe.”

De nu 65-jarige Dutroux schokte België met de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes in de jaren negentig. Vier van zijn slachtoffers vermoordde hij. Hij kreeg in 2004 levenslang en zal nooit meer vrijkomen.

Volgens De Limburger heeft het OM in België een rechtshulpverzoek ingediend. In auto’s en huizen van Dutroux is onbekend vrouwelijk DNA gevonden. Het OM vraagt dit DNA te vergelijken met dat van Tanja Groen. Daarover wil het OM echter niks zeggen.

Wanneer de resultaten van het onderzoek verwacht kunnen worden is onbekend. “Het Belgisch parket doet geen uitlatingen over termijn, ze zeggen dat de resultaten zo snel mogelijk worden gestuurd aan het OM in Limburg”, zegt Van Dyck. “En het is dan aan het OM in Limburg om daarover te communiceren, dat doen de Belgen niet.”

LEES OOK: Nieuwe zoektocht naar Tanja Groen levert drie mogelijke grafplekken op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer