main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 oktober 2022 — 09:14

Nieuw onderzoek naar betrokkenheid Dutroux bij verdwijning Tanja Groen: onbekend DNA gevonden

Politie en justitie onderzoeken of Marc Dutroux mogelijk betrokken was bij de verdwijning van Tanja Groen. Belgische justitie gaat onbekend DNA dat is gevonden in de kelders en bestelauto’s van de beruchte crimineel vergelijken met dat van het sinds 1993 vermiste meisje. Dat gebeurt op verzoek van de Nederlandse justitie, zei de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne donderdagavond bij Op1.

Het nieuws over dit onderzoek kwam in eerste instantie aan het licht kwam na berichtgeving hierover in De Limburger. “Waarom er niet eerder een DNA-vergelijking is gedaan weten we niet”, zegt misdaadjournalist Claire van Dyck in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: Minister Yesilgöz ‘onder de indruk’ van onderzoek naar verband seriemoordenaar Dutroux en Tanja Groen

Dat betekent overigens niet dat een betrokkenheid van Dutroux bij de verdwijning van Tanja Groen niet eerder is onderzocht. De toen 18-jarige studente verdween in augustus 1993 tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Ze verdween terwijl ze op haar fiets onderweg was naar haar kamer in Gronsveld, een dorpje ten zuiden van Maastricht. “In 1996 is het verzoek vanuit Nederland gekomen om te kijken naar een eventuele betrokkenheid”, zegt Van Dyck. “Daar is een uitnodiging op gekomen om tussen de kleren te kijken en daaruit kwam geen resultaat. Blijkbaar liep daarna het spoor dood.”

Reactie Openbaar Ministerie

“Vorig jaar is het jaar van Tanja Groen uitgeroepen door Peter R. de Vries”, laat het Openbaar Ministerie weten aan ANP. “Op 23 juni is dat jaar vol zoekacties, zoals bijvoorbeeld ook de actie op de Strabrechtse heide, geëindigd. Toch hebben we daarna als politie en OM nog aangegeven dat we alle mogelijke scenario’s die we momenteel kennen uitlopen. Het scenario Dutroux is er een van. In die zin doen we dus onderzoek.”

Hoe het nieuws precies bij De Limburger terechtkwam, kan Van Dyck niet zeggen. “Maar we hebben contact met diverse mensen in opsporingskringen en daaruit blijkt dat al langere tijd wordt gekeken of Dutroux toch iets met Tanja te maken zou kunnen hebben. Maar het is niet uitputtend onderzocht”, aldus de misdaadjournalist. “Om er zeker van te zijn dat hij er niets of wel iets mee te maken heeft gaan ze nu tot het gaatje en proberen ze de losse eindjes nog uit te zoeken, en het DNA-onderzoek is daar onderdeel van.”

De Stichting Peter R. de Vries Foundation wijst er in een reactie ook op dat de “eventuele rol van Dutroux de afgelopen jaren met regelmaat is onderzocht door het coldcaseteam van de politie”. “Het is de stichting niet bekend dat er actuele ontwikkelingen zijn waardoor onderzoek nu is geïntensiveerd”, aldus voorzitter Lex de Jager. De stichting zegt verder dat het “goed” is dat het coldcaseteam alle denksporen onderzoekt.

‘Ouders van Tanja Groen reageren gelaten’

Van Dyck heeft kort contact gehad met de ouders van Tanja over deze ontwikkelingen. “Zij reageren enigszins gelaten. Zij wachten het af”, zegt ze. “Het is het zoveelste mogelijke spoor dat wordt onderzocht. In 29 jaar tijd zijn ze al wat gewend. Ze zeggen: wij zien het wel, we wachten het af. Ze zijn vooral benieuwd naar de uitkomst en niet naar de weg ernaartoe.”

De nu 65-jarige Dutroux schokte België met de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes in de jaren negentig. Vier van zijn slachtoffers vermoordde hij. Hij kreeg in 2004 levenslang en zal nooit meer vrijkomen.

Volgens De Limburger heeft het OM in België een rechtshulpverzoek ingediend. In auto’s en huizen van Dutroux is onbekend vrouwelijk DNA gevonden. Het OM vraagt dit DNA te vergelijken met dat van Tanja Groen. Daarover wil het OM echter niks zeggen.

Wanneer de resultaten van het onderzoek verwacht kunnen worden is onbekend. “Het Belgisch parket doet geen uitlatingen over termijn, ze zeggen dat de resultaten zo snel mogelijk worden gestuurd aan het OM in Limburg”, zegt Van Dyck. “En het is dan aan het OM in Limburg om daarover te communiceren, dat doen de Belgen niet.”

LEES OOK: Nieuwe zoektocht naar Tanja Groen levert drie mogelijke grafplekken op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer