main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 oktober 2022 — 09:14

Nieuw onderzoek naar betrokkenheid Dutroux bij verdwijning Tanja Groen: onbekend DNA gevonden

Politie en justitie onderzoeken of Marc Dutroux mogelijk betrokken was bij de verdwijning van Tanja Groen. Belgische justitie gaat onbekend DNA dat is gevonden in de kelders en bestelauto’s van de beruchte crimineel vergelijken met dat van het sinds 1993 vermiste meisje. Dat gebeurt op verzoek van de Nederlandse justitie, zei de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne donderdagavond bij Op1.

Het nieuws over dit onderzoek kwam in eerste instantie aan het licht kwam na berichtgeving hierover in De Limburger. “Waarom er niet eerder een DNA-vergelijking is gedaan weten we niet”, zegt misdaadjournalist Claire van Dyck in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: Minister Yesilgöz ‘onder de indruk’ van onderzoek naar verband seriemoordenaar Dutroux en Tanja Groen

Dat betekent overigens niet dat een betrokkenheid van Dutroux bij de verdwijning van Tanja Groen niet eerder is onderzocht. De toen 18-jarige studente verdween in augustus 1993 tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Ze verdween terwijl ze op haar fiets onderweg was naar haar kamer in Gronsveld, een dorpje ten zuiden van Maastricht. “In 1996 is het verzoek vanuit Nederland gekomen om te kijken naar een eventuele betrokkenheid”, zegt Van Dyck. “Daar is een uitnodiging op gekomen om tussen de kleren te kijken en daaruit kwam geen resultaat. Blijkbaar liep daarna het spoor dood.”

Reactie Openbaar Ministerie

“Vorig jaar is het jaar van Tanja Groen uitgeroepen door Peter R. de Vries”, laat het Openbaar Ministerie weten aan ANP. “Op 23 juni is dat jaar vol zoekacties, zoals bijvoorbeeld ook de actie op de Strabrechtse heide, geëindigd. Toch hebben we daarna als politie en OM nog aangegeven dat we alle mogelijke scenario’s die we momenteel kennen uitlopen. Het scenario Dutroux is er een van. In die zin doen we dus onderzoek.”

Hoe het nieuws precies bij De Limburger terechtkwam, kan Van Dyck niet zeggen. “Maar we hebben contact met diverse mensen in opsporingskringen en daaruit blijkt dat al langere tijd wordt gekeken of Dutroux toch iets met Tanja te maken zou kunnen hebben. Maar het is niet uitputtend onderzocht”, aldus de misdaadjournalist. “Om er zeker van te zijn dat hij er niets of wel iets mee te maken heeft gaan ze nu tot het gaatje en proberen ze de losse eindjes nog uit te zoeken, en het DNA-onderzoek is daar onderdeel van.”

De Stichting Peter R. de Vries Foundation wijst er in een reactie ook op dat de “eventuele rol van Dutroux de afgelopen jaren met regelmaat is onderzocht door het coldcaseteam van de politie”. “Het is de stichting niet bekend dat er actuele ontwikkelingen zijn waardoor onderzoek nu is geïntensiveerd”, aldus voorzitter Lex de Jager. De stichting zegt verder dat het “goed” is dat het coldcaseteam alle denksporen onderzoekt.

‘Ouders van Tanja Groen reageren gelaten’

Van Dyck heeft kort contact gehad met de ouders van Tanja over deze ontwikkelingen. “Zij reageren enigszins gelaten. Zij wachten het af”, zegt ze. “Het is het zoveelste mogelijke spoor dat wordt onderzocht. In 29 jaar tijd zijn ze al wat gewend. Ze zeggen: wij zien het wel, we wachten het af. Ze zijn vooral benieuwd naar de uitkomst en niet naar de weg ernaartoe.”

De nu 65-jarige Dutroux schokte België met de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes in de jaren negentig. Vier van zijn slachtoffers vermoordde hij. Hij kreeg in 2004 levenslang en zal nooit meer vrijkomen.

Volgens De Limburger heeft het OM in België een rechtshulpverzoek ingediend. In auto’s en huizen van Dutroux is onbekend vrouwelijk DNA gevonden. Het OM vraagt dit DNA te vergelijken met dat van Tanja Groen. Daarover wil het OM echter niks zeggen.

Wanneer de resultaten van het onderzoek verwacht kunnen worden is onbekend. “Het Belgisch parket doet geen uitlatingen over termijn, ze zeggen dat de resultaten zo snel mogelijk worden gestuurd aan het OM in Limburg”, zegt Van Dyck. “En het is dan aan het OM in Limburg om daarover te communiceren, dat doen de Belgen niet.”

LEES OOK: Nieuwe zoektocht naar Tanja Groen levert drie mogelijke grafplekken op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president…

Lees meer

Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse…

Lees meer

Zorg onbetaalbaar? Dat is niet waar, zegt arts Marcel Levi: ‘Is het nou zó erg?’

De zorgsector in Nederland is geen zorgenkindje. Dat zegt arts en hoogleraar Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. “Alle problemen worden uitvergroot,…

Lees meer

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Ondernemer en columnist Annemarie van Gaal pleit voor een minister van Eenvoud. Volgens haar is Nederland veel te ingewikkeld georganiseerd en moet de bureaucratie een…

Lees meer

Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan

Demograaf en professor Jan Latten waarschuwt voor een te snel groeiende bevolking door migratie. “De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze…

Lees meer

Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau….

Lees meer

Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden,…

Lees meer

Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan in de…

Lees meer

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen…

Lees meer

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend. Nu zal worden bepaald hoe de…

Lees meer

Misdrijven kunnen alsnog verjaren: ‘Termijn kan verlopen’

Sinds 2006 kunnen ernstige delicten in Nederland niet meer verjaren, maar dat geldt niet voor alle misdrijven. “Als er na een bepaalde tijd niets meer…

Lees meer

Zelensky blijft strijdvaardig na twee jaar oorlog: we zullen winnen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de…

Lees meer

Explosie in Rotterdam bij recent beschoten woning

Bij een woning aan de Kerkhoflaan in Rotterdam-Crooswijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Niemand is gewond geraakt. Diezelfde woning…

Lees meer